Petković: Besnik Bisljimi odbio da razgovara o Zajednici srpskih opština

Petković: Besnik Bisljimi odbio da razgovara o Zajednici srpskih opština

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da je srpska delegacija insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) tokom najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Petković je istakao da je formiranje ZSO ključno za opstanak srpskog naroda i normalizaciju odnosa, ali je Besnik Bisljimi odbio da razgovara o nacrtu statuta ZSO koji je izradila EU.

„Insistirali smo na formiranju Zajednice srpskih opština jer je to ključno pitanje za opstanak naroda, ali i za proces normalizacije. Važno je pitanje prihvatanja nacrta statuta ZSO, koji je izradila EU. Beograd je rekao da je spreman da razgovara i o tom nacrtu, ali Bisljimi je odbio da razgovara. To pokazuje da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, ne žele. Politika Aljbina Kurtija je politika proterivanja Srba, posebno sa severa Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

Petković je naveo da su tokom sastanka takođe razgovarali o pitanjima energetike, slobode kretanja i zvaničnih poseta. Posebno je istakao problem blokade srpske robe koja već više od godinu dana ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije.

„Razgovarali smo o mostu na Ibru i istakli šta piše u Sporazumu o mostu. Neophodno je da Priština ispuni svoj deo zadatka, a to je da izvrši razgraničenje u oblasti Suvog Dola, kako bi most mogao da bude otvoren. Gospodin Lajčak je potvrdio, to je i naš stav, da se pitanje mosta može rešiti samo u dijalogu, nikako jednostranim potezima i mimo dijaloga“, naveo je Petković.

Što se tiče zvaničnih poseta, Petković je rekao da Bisljimi nije pokazao interesovanje za to pitanje. „Bisljimi je rekao da ga ne interesuje Sporazum o zvaničnim posetama i da ga ne prihvata, iako smo ukazali da meni, kao glavnom pregovaraču, 14 puta zabranjen ulazak na prostor Kosova i Metohije“, zaključio je Petković.