Petković: Rosu nema šta da traži na severu

Petković: Rosu nema šta da traži na severu

Direktor Kancelarije za KiM podseća da je za policijske poslove na severu prema Prvom briselskom sporazumu nadležan isključivo Regionalni direktorat policije. Sever u kom po etničkoj strukturi mora biti najmanje 95 odsto Srba, a čiji se komandant bira na predlog četiri gradonačelnika sa severa KiM.

Predstavnik privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti najotvorenije je zapretio sukobima i eskalacijom nasilja na severu Kosova i Metohije, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM i dodaje da nikako drugačije ne može da se shvati Kurtijeva poruka da niko ne može da spreči specijalne jedinice Rosu da intervenišu na severu Kosova i Metohije.

„Za Kurtija imam samo jednu poruku – NATO je dužan da speči svaki pokušaj upada ROSU na sever! Ako oni neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod. Da budem sasvim jasan – reč je o direktnoj i ogoljenoj pretnji nasiljem, silom i sukobima koje Kurti priziva da bi zauzeo sever Kosova i Metohije kojim je godinama opsednut“, kaže Petković i poručuje: „Jasno i glasno – Rosu nema šta da traži na severu Kosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma“.