Petković iz Brisela: Priština odbija dalje razgovore o normalizaciji odnosa sa Beogradom

Petković iz Brisela: Priština odbija dalje razgovore o normalizaciji odnosa sa Beogradom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je večeras da je Priština pokazala nespremnost za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga. Nakon trojnog sastanka u Briselu, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Petković je istakao da je Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), što je ključno pitanje za opstanak Srba i normalizaciju odnosa.

„Priština je jasno pokazala da nikada neće formirati ZSO i da politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija vodi ka proterivanju Srba,“ izjavio je Petković.

Razgovori u Briselu počeli su odvojenim sastancima delegacija Beograda i Prištine sa predstavnicima EU, a zatim je održan trojni sastanak. Petković je naglasio da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU za formiranje ZSO, dok je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi odbio da razgovara o tom nacrtu.

„Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO, što je jasno definisano u sporazumu. To pokazuje da Priština ne želi i neće da formira ZSO, kao i da je politika Kurtija usmerena na proterivanje Srba,“ zaključio je Petković.

Osim pitanja ZSO, tokom razgovora u Briselu se diskutovalo i o energetici, slobodi kretanja i zvaničnim posetama. Bisljimi je takođe izjavio da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama, što je dodatno komplikovalo dijalog.