Petković optužuje Kurti za politiku policijske okupacije severa KiM

Petković optužuje Kurti za politiku policijske okupacije severa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oštro je kritikovao premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, zbog gradnje nove policijske stanice u selu Lešak kod Leposavića. Petković je istakao da ova akcija ne doprinosi sigurnosti i miru, već predstavlja „direktnu pretnju, zastrašivanje i provokaciju“ prema preostalim Srbima na severu Kosova i Metohije.

Petković je izjavio da Priština i Kurti nemaju pravo da podižu „monoetničke policijske baze i policijske poligone“ na severu KiM, dodajući da takve akcije imaju za cilj da „konačno proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije i zaokruže svoju politiku etničkog čišćenja“.

On je ukazao na incidente u kojima je navodno policija brutalno maltretirala srpske mladiće, uključujući slučajeve poput upucavanja Milana Jovanovića i Srećka Sofronijevića, kao i brutalnog prebijanja srpske dece, što, prema njegovim rečima, pokazuje stvarnu prirodu Kurtijevih policijskih snaga.

„Kurti se danas povukao od novinara i izbegao odgovore na pitanja jer i on i čitava međunarodna zajednica znaju čemu služe njegove policijske stanice na severu Kosova i Metohije,“ dodao je Petković.

On je takođe napomenuo da Srbi vide Kurtija kao „nasilnika, uzurpatora i progonitelja“, naglašavajući da nijedna tiranija ne traje doveka i da će srpski narod uvek imati podršku Srbije u svojim nedaćama.

Ove izjave dolaze u kontekstu rastuće napetosti između Beograda i Prištine, sa sve većim tenzijama na severu Kosova i Metohije, gde se smanjuje prisustvo Srba i raste aktivnost prištinskih vlasti.