Peticija za zabranu bučne pirotehnike: Veliki problem za mnoge građane i životinje

Peticija za zabranu bučne pirotehnike: Veliki problem za mnoge građane i životinje

Organizacija Animal Rescue Serbia poslala je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u Srbiji, ukazujući na bučnu pirotehniku kao izrazito veliki problem sa kojim se suočavaju mnogi građani, ali i životinje, najviše tokom decembra i januara.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, buka koju proizvode pirotehnička sredstva utiče na živote stotine hiljada građana i životinja.

Na Svetski dan životinja, 4. oktobra ove godine, ova organizacija je pokrenula peticiju za zabranu bučne pirotehnike Petarda je zlo. Nju je do sada potpisalo blizu 2.500 ljudi.

Ovom peticijom se ukazuje na enormno veliki problem sa kojim se suočavaju, ne samo životinje, već i deca sa autizmom, bolesni i stariji ljudi, tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Cilj je da podignu svest u javnosti i nadležnim institucijama o ovom problemu, da se odreknu bučne pirotehnike i pređu na alternativne, tihe vatromete.

Peticijom se takođe ukazuje kroz kakav teror prolaze životinje kada petarde i vatrometi pucaju.

„Ova bespomoćna bića ne mogu da shvate šta se to zapravo dešava i to za njih predstavlja pravu noćnu moru i agoniju kroz koju prolaze, tokom decembra i januara svakodnevno“, navodi se u saopštenju.

Pucnjevi, kako se ističe, dovode životinje do ozbiljnog stresa, aksioznosti, oštećenja sluha, pa čak i srčanog udara ili upadanja u šahtove, bunare.

„Svedoci smo scena kada životinje pokušavaju od te buke da se sakriju, izgube se ili jednostavno prožive strah koji nekada ostavi i trajne posledice na njihovo mentalno zdravlje. Ali ne treba zaboraviti ni druge grupe ljudi koje su takođe pogođeni ovom bukom. Bebe i mala deca, zbog svoje nežnosti, mnogo su osetljiviji na buku. Njihovi mali organizmi ne mogu podneti takvu eksplozivnu buku koju proizvode petarde. Tu su i starije osobe, koje su već same po sebi podložne stresu, a ova vrsta buke može dodatno pogoršati njihovo stanje. Osobe sa autizmom takođe prolaze kroz pravu torturu, jer buka može izazvati jaku stimulaciju njihovog nervnog sistema i izazvati intenzivnu nelagodu“, navodi se u saopštenju.

Odlučili su se za pokretanje peticije kako bi uputili apel nadležnim organima i javnosti da se zabrane petarde i druga bučna pirotehnička sredstva. Veruju da je vreme da prepoznamo štetnost ove vrste zabave i tražimo alternative koje neće škoditi našim ljubimcima, deci i najstarijima među nama. Jedna od tih alternativa su tihi vatrometi, koji izazivaju istu magiju i zadovoljstvo kao i njihova bučna verzija, ali bez neprijatne buke koja nas sve pogađa.

Pozitivni primeri zabrane bučne pirotehnike mogu se videti  u svetu – Slovačka, Holandija, Nemačka, Švajcarska, Velika Britanija – ali i u zemljama okruženja, poput Hrvatske.