Penzionisani general Pavel vodi u anketama uoči izbora za predsednika Češke

Penzionisani general Pavel vodi u anketama uoči izbora za predsednika Češke

Penzionisani general Petr Pavel imao je prednost od 15 procentnih poena u odnosu na milijardera bivšeg premijera Andreja Babiša koji je krenuo u drugi krug predsedničkih izbora od 27. do 28. januara, pokazala je anketa češke televizije u subotu.

Njih dvojica se bore u drugom krugu glasanja koji počinje sledećeg petka nakon što je Pavel tesno pobedio Babiša u prvom krugu izbora prošlog vikenda, iako nijedan nije dobio većinu glasova.

Anketa je pokazala da Pavel vodi sa 53% u poređenju sa 38% za Babiša sa 9% neodlučnih. Očekivana izlaznost mogla bi dostići 84 odsto u anketi sledećeg vikenda, što je najviše ikada u češkim predsedničkim izborima, pokazalo je istraživanje.

Funkcija nema izvršnu vlast, ali ima značajna ovlašćenja u imenovanju premijera, šefova centralnih banaka i imenovanju sudija za ustavni sud.

Predsednici takođe imaju ograničenu reč u spoljnim poslovima.

I Pavel, bivši general koji je bio na visokom vojnom položaju NATO-a, i borbeni opozicioni lider Babiš, koji je bio premijer od 2017. do 2021., verovatno bi bili više prozapadni nego penzionisani aktuelni predsednik Miloš Zeman.

Pavel, 61, je izrazito prozapadni i podržava dalju vojnu pomoć Ukrajini, kao i usvajanje evra.

Babiš, 68, koji je izgradio carstvo hemikalija, poljoprivrede i medija koje je sada registrovano u povereničkim fondovima, deli Zemanove tople odnose sa Mađarom Viktorom Orbanom, koji je u sukobu sa Evropskom unijom oko vladavine prava.

Babiš je takođe u prošlosti govorio protiv vojne pomoći Ukrajini i hvalio je ambicije da organizuje mirovni samit, dok je napao Pavela prošle nedelje da je proratan.

Pavel, kojeg je podržala vlada desnog centra, optužio je Babisa za izazivanje straha.

Neki birači su takođe izrazili frustraciju što su oba pobednika u prvom krugu bili članovi Komunističke partije pre kraja njene vladavine 1989.

Babiš je radio u spoljnoj trgovini i bio je registrovan kao doušnik tajne policije iz vremena komunizma, što on poriče. Pavel je započeo svoju vojnu karijeru 1980-ih i upisao se na kurs vojne obaveštajne službe, koji je završio nakon kolapsa komunističke vladavine.