Pentagon utvrđuje kapacitet industrije da podrži Ukrajinu

Pentagon utvrđuje kapacitet industrije da podrži Ukrajinu

Pentagon će u sredu sazvati sastanak svojih najvećih proizvođača oružja kako bi razgovarali o kapacitetu industrije da podrži Ukrajinu u dugotrajnom ratu sa Rusijom, kažu zvaničnici odbrane i industrijski zvaničnici.

Tajna diskusija će uključivati predloge za ubrzavanje proizvodnje postojećih sistema i razvoj novih sistema koji su ključni za pomoć Ministarstva odbrane Ukrajini i saveznicima, rekao je zvaničnik odbrane.

Sastanak, o čemu je prvi izvestio Rojters, okupiće osam najboljih odbrambenih kompanija, uključujući General Dinamics, Lockheed Martin i druge.

To je „deo našeg stalnog, čestog dijaloga sa industrijskim partnerima kako bismo obezbedili otpornu industrijsku bazu koja odgovara potrebama odeljenja“, rekao je zvaničnik.

Sastanak između odbrambenih izvođača i Pentagona organizovan je pre samo nekoliko dana, rekao je zvaničnik odbrambene industrije sa direktnim saznanjima o aranžmanima. Zvaničnik je rekao da je izvođačima rečeno da je fokus sastanka na „kapacitetu industrije“ da podrži Ukrajinu ako rat potraje nekoliko godina.

Smisao stvari je, rekao je zvaničnik, da SAD „pretpostavljaju da će ovo biti višegodišnji poduhvat“ u scenariju u kojem Ukrajina, u najmanju ruku, neće moći bezbedno da proizvodi oružje u svojoj zemlji.

Ali na sastanku, rekao je zvaničnik, izvođači će verovatno izneti ozbiljne izazove sa kojima se i dalje suočava odbrambena proizvodnja u SAD, uključujući tekuće i ozbiljne probleme u lancu snabdevanja i nedostatak pristupačne radne snage.

Sve ovo trenutno nastavlja da ograničava proizvodne kapacitete odbrane i moglo bi da se pogorša kako se povećana potrošnja za odbranu u budžetu i ukrajinski ugovori nadmeću za proizvodne kapacitete, rekao je zvaničnik.

Pitanje kapaciteta takođe utiče na proizvodnju kritične zalihe municije, iako se većina toga radi u objektima u vlasništvu vlade.

SAD su već odobrile više od 2,4 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka Bajdenove administracije, uključujući više od 1,7 milijardi dolara od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.