Pelosi kaže da napad na muža utiče na njene buduće planove

Pelosi kaže da napad na muža utiče na njene buduće planove

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je u ponedeljak da je na njenu odluku o tome da li će ostati u Kongresu ili ne ako demokrate izgube kontrolu na izborima na sredini mandata uticao napad na njenog supruga u porodičnom domu u San Francisku.

Liderka demokrata nije otkrila svoje planove za svoju budućnost, u trenutku kada mnogi očekuju da će Pelosi i druge demokrate odstupiti sa rukovodstva ako stranka pretrpi gubitke. Ali tokom intervjua za Si-En-En, Pelosi je sa sigurnošću rekla da je napad na njenog 82-godišnjeg supruga uticalo na njeno razmišljanje.

„Moram reći da će na moju odluku uticati ono što se dogodilo u poslednjih nedelju-dve“, rekla je Pelosi za CNN.

Pelosi je prvi put javno govorila o tome da ju je probudilo lupanje po vratima njenog stana u Vašingtonu, dok je policija Kapitola požurila da joj kaže za napad na njenog muža. Moćna javna ličnost poznata po svojoj tvrdoj rešenosti pod pritiskom, Pelosi je pukao od emocija dok je suzdržavala suze tokom intervjua.

Intervju uoči međuizbora dolazi u trenutku kada se njena stranka bori protiv talasa republikanskog entuzijazma da zadrži kontrolu nad Kongresom u vreme rastućih pretnji nasiljem protiv poslanika i zabrinutosti zbog izbora u SAD.

„Bila sam veoma uplašena“, rekla je Pelosi za CNN u intervjuu. „Mislim na svoju decu, svoje unuke. Nikad nisam mislio da će to biti Pol.”

Pelosinog muža, Pola, pretukli su čekićem 11 dana pre izbora od strane uljeza, za koje su vlasti rekli da je provalio u porodični San Francisko i tražio govornika pre nego što je bar jednom udario 82-godišnjaka u glavu. Uljez je policiji rekao da želi da razgovara sa predsednicom Pelosi i da će joj „slomiti čašice za kolena“ kao lekciju drugim demokratama. Pol Pelosi je zadobio frakturu lobanje i druge povrede u, kako su vlasti navele, namernom političkom napadu.

Pelosi je rekla da je spavala u svom stanu u Vašingtonu, tek što se vratila iz San Franciska, kada se na njenim vratima začulo „bag, bang, bang, bang, bang“. Bilo je to oko 5 sati ujutro 28. oktobra.

„Nismo čak ni znali gde je ili u kakvom je stanju“, rekla je Pelosi u odlomcima intervjua koji bi trebalo da bude emitovan kasnije u ponedeljak. „Samo smo znali da je bio napad na njega u našoj kući.

Ona je otkrila da je njen muž dva puta udaren čekićem.

„Za mene je ovo najteži deo jer Pol nije bio meta, a on je taj koji plaća cenu“, rekla je Pelosi.

David DePape (42) zadržan je u San Francisku bez kaucije nakon što se izjasnio da nije kriv za pokušaj ubistva i druge optužbe u San Francisku. On se takođe suočava sa federalnim optužbama za pokušaj otmice izabranog zvaničnika.

Rubni aktivista koji je sledio teorije zavere upao je u dom Pelosijeve, probudio Pola Pelosija i zahtevao da razgovara sa „Nensi“, saopštile su vlasti. Kada je Pol Pelosi rekao uljezu da je njegova žena van grada, DePape je rekao da će sačekati. Nakon što je Pol Pelosi pozvao hitnu pomoć, policajci su stigli da vide dvojicu muškaraca kako se bore oko čekića pre nego što je DePape udario Pola Pelosija bar jednom čekićem u glavu.

DePape je kasnije rekao policiji da je želeo da kidnapuje govornicu i zapretio da će je povrediti „da bi pokazao ostalim članovima Kongresa da postoje posledice po akcije“.

Oštar narativ vlasti iznet u sudskim podnescima u ovom slučaju je u suprotnosti sa šalama i insinuacijama koje su konzervativci i neki republikanski zvaničnici širili o Pelozi nakon napada.

Pelosi je rekla malo od napada na njenog supruga, prekinuvši svoje nastupe u kampanji, ali je govorila u virtuelnom pozivu aktivistima na lokalnom nivou krajem prošle nedelje nakon što je Pol Pelosi pušten iz bolnice.

„Ljudi mi govore: ’Šta mogu da uradim da se osećaš bolje?‘ Ja kažem: ’Glasaj!‘“, rekla je Pelosi onima koji su razgovarali.

Glas joj je ponekad pukao dok je o oporavku svog muža govorila: „Biće to dugo.