Patrijarh Porfirije uputio pismo podrške mitropolitu Onufriju povodom zakona o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve

Patrijarh Porfirije uputio pismo podrške mitropolitu Onufriju povodom zakona o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve

Patrijarh srpski Porfirije uputio je snažno pismo podrške mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju povodom usvajanja Zakona o zaštiti ustavnog poretka u sferi delovanja verskih organizacija od strane Vrhovne rade u Kijevu, kojim se predviđa zabrana rada autonomne Ukrajinske pravoslavne crkve.

U pismu, Porfirije izražava duboko ogorčenje zbog ovog zakona, naglašavajući da se slični progoni dešavali i Srpskoj pravoslavnoj crkvi tokom Drugog svetskog rata pod totalitarnim režimom. On ističe da je današnji progon Ukrajinske pravoslavne crkve još apsurdniji jer dolazi od deklarativno demokratske vlasti.

Patrijarh Porfirije upozorava da ovaj zakon dodatno ozakonjuje progon sveštenstva i vernika Ukrajinske crkve, omogućava dalje otimanje njene imovine i vraća ukrajinsko društvo u vreme rimskih progona hrišćana. On je uverio mitropolita Onufrija da su molitve, nade i podrška srpskog naroda uz njih, te izrazio nadu da će pravda i mir ponovo zavladati u Ukrajini.

Ukrajinski parlament usvojio je zakon koji daje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi devet meseci da prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom, a zakon stupa na snagu 30 dana od objavljivanja.