Patrijarh Porfirije traži oslobađanje igumana Pavla u Ukrajini

Patrijarh Porfirije traži oslobađanje igumana Pavla u Ukrajini

Patrijarh srpski Porfirije uputio je molbe svetskim i crkvenim liderima da se, koristeći ugled koji imaju u svetu, zauzmu za oslobađanje iz pritvora u Ukrajini mitropolita višgorodskog i černobilskog i igumana Kijevo-pečerske lavre Pavla.

Patrijarh je molbe uputio svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsedniku Biskupske konferencije Evropske unije kardinalu Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, visokom komesaru Organizacije ujedinjenih nacija za ljudska prava Vokeru Turku, Svetskom savetu crkava, Konferenciji evropskih crkava, organizacijama za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal i Fridom haus, saopštila je SPC.

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih istorijskih promena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čoveka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, ideološkog ili političkog opredeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, koje su najčešće paradigma opšteg stanja na nekom području zahvaćenom nemirima i stradanjima.

Takav primer je danas svakako mitropolit Pavle, koga je ukrajinski sud smestio u zatvor, iako je ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svetu svakako jasno da ta sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama, istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, ta odluka je sa jedne strane plod teške atmosfere u Ukrajini, koja gori u ratnom požaru, a sa druge plod namere aktuelnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najznačajnijih svetinja pravoslavnog sveta u celini.

Mitropolit Pavle, ukazao je patrijarh, uvek je pozivao na mir, prestanak sukoba i pronalaženje rešenja dijalogom i ne može biti osuđen i utamničen zbog političkih uverenja, verbalnog delikta ili delitka mišljenja.

On je zatvoren, i to je eklatantan primer kršenja ljudskih prava, zbog onoga što jeste, zbog njegovog ličnog i verskog identiteta, zato što je pravoslavni jerarh, veran svojoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i vaseljenskom pravoslavlju, naveo je patrijarh.

Mitropolitu Pavlu je 1. aprila određen kućni pritvor, a kako je tada saopštila Služba bezbednosti Ukrajine on se sumnjiči da je „pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike“ i da je „narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih verskih ubeđenja“.

Kasnije je ukrajinsku sud odlučio da mitropolit bude prebačen iz kućnog u zatvorski pritvor.