Patrijarh Porfirije služi božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije služi božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije, koji se već nekoliko dana nalazi na Kosovu i Metohiji, služiće danas ujutro božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji.

Rođenje Hristovo – najradosniji hrišćanski praznik – danas obeležavaju vernici koji vreme računaju po starom kalendaru.

Patrijarh Porfirije je, tradicionalno, uputio božićnu poslanicu koja se na praznik posle bogosluženja, čita u svim hramovima SPC.

U poslanici je pozvao na „usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu“ za sve u srpskom narodu, a posebno, kako je rekao, „za napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

„U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere jeste božićno slavoslovlje. Zato: ‘Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja’“, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da se SPC moli da mir zavlada svuda u svetu.

Patrijarh Porfirije boravi na Kosovu kako bi, saopštila je SPC, proveo božićne praznike sa sveštenstvom i vernim narodom.

Pećka Patrijaršija je drevno sedište srpskih duhovnih poglavara i stavropigijalna lavra srpskih patrijaraha, odnosno pod njihovom je neposrednom nadležnošću.

Božić se inače praznuje tri dana. Kao najava slavlja 7. januara, pre bogosluženja, oglašavaju se zvona na crkvama.

U kuću, pre podne, dolazi naročiti gost – polažajnik koji porodici poželi zdravlje i sreću.

Domaćica sprema česnicu – pogaču u koju se stavlja novčić. Pogača se rukama članova porodice lomi na delove, a ko u svom komadu pronađe novčić – pratiće ga sreća.

Od Božića pa do Bogoljavljenja vernici se pozdravljaju sa: „Hristos se rodi“ – „Vaistinu se rodi“.