Padaju li cene: Beleži se manji promet na tržištu nekretnina u Beogradu

Padaju li cene: Beleži se manji promet na tržištu nekretnina u Beogradu

U Beogradu je u trećem kvartalu ove godine na kupovinu stanova potrošeno 456 miliona evra, što je pad od 21 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Smanjenje prometa još ne utiče na pad cena nekretnina u glavnom gradu, rekla je za N1 Kaća Lazarević, agentkinja za nekretnine.

„Pad prometa na tržištu nekretnina je posledica političke situacije i teške ekonomske situacije. Na tržište nekretnina u Srbiji ne utiču isti faktori kao u svetu. Iako bi manja potražnja trebalo da utiče na to cene budu niže to se neće uskoro dogoditi“, rekla je u Novom danu agentkinja Lazarević.

Ona je istakla da kada je reč o starogradnji, ima načina da se utiče na cenu stana i malo se koriguje cena, ali da kada je u pitanju novogradnja je tako nešto nemoguće.

„Cene u novogradnji su nerealno visoke, naročito ako kupujete veći stan sa, na primer, dva garažna mesta. Samo za taj novac za garažna mesta, možda uz malo sreće, možete kupiti manji stan u starogradnji. Ljudi koji u novogradnji zidaju ne žure sa prodajom. Kada prodaju jedan skup stan njima se ne žuri i kažu ‘čekaćemo’. Onda i drugi ljudi, kada vide cene tih stanova, kažu ‘pa i moj stan vredi više’. Ali ukoliko se ovaj trend smanjenja obima prodaje nekretnina može doći će do pada cena ali ne tako brzo“, rekla je Lazarević

Ona je istakla i da prodavci stanova jako teško prihvataju korekciju cene, ali da se kupci moraju prilagoditi budžetu, a ne željama.

„Mi smo specifično tržište i jako je teško udovoljiti našem narodu. Više nema kreditnih kupaca. Moramo da utičemo na stanogradnju, da se definišu cene ne onako kako zamišljaju već kako tržište diktira“, rekla je Lazarević.

Prema njenim rečima, najveća potražnja za stanovima je i dalje na Vračaru, pojedinim delovima Starog Grada, na Novom Beogradu.