Ovo je jedino mesto u kuhinji gde treba da čuvate ulje ako ne želite da užegne

Ovo je jedino mesto u kuhinji gde treba da čuvate ulje ako ne želite da užegne

Ulje je neizostavna namirnica u kuhinji svakog doma i svakodnevno se koristi. Iako se ne preporučuje preterano korišćenje, ne možemo da „pobegnemo“ od njega i da ga izostavimo iz nekih ukusnih jela.

Međutim, da li ste nekad pomislili da ga držite na pravom mestu? Da, postoji idealno mesto gde bi ono trebalo da stoji, jer zbog svog sastava treba da se vodi računa o tome gde ga držimo i skladištimo. Upravo taj način na koji ga držimo može da nam pomogne da održimo njegov kvalitet i budemo sigurni da je dobro za konzumaciju.

Istina je da postoje različita mesta za čuvanje različitih vrsta ulja jer svako od njih ima jedinstven sastav kiselina što utiče na njegovu stabilnost i rok trajanja. Svetlost, toplota kao i izlaganje vazduhu mogu da utiču na ukus ulja, piše „Food and wine“.

Recimo, ekstra devičansko maslinovo ulje treba da se čuva što dalje od sunčevih zraka. Da li ste se zapitali zašto je ono u tamno-zelenim flašama? To je baš zato što ne trebalo da bude izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti. Kada ga otvorite, najbolje je da ga potrošite u narednih šest meseci, jer bi posle toga vrlo brzo moglo da užegne.

Suncokretovo ulje, koje je zapravo najviše i zastupljeno kod nas, treba da čuvate na hladnom i tamnom mestu poput ormana, kuhinjskog elementa, ali nikako onaj koji je do šporeta. Neka ostanu u bocama u kojima ste ih u kupili i nemojte da ih presipate, da ne biste ubrzali degradaciju, piše Ona.rs.