Dan pomoći žrtvama torture: Stručnjaci upozoravaju na probleme nasilja nad ženama i decom u Srbiji

Dan pomoći žrtvama torture: Stručnjaci upozoravaju na probleme nasilja nad ženama i decom u Srbiji

U svetu se danas obeležava Dan pomoći žrtvama torture. Iako pravna definicija torture podrazumeva mučenje koje sprovode državni organi, šira definicija uključuje svakoga ko ciljano nanosi bol ili zastrašuje žrtvu. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević i zaštitnik građana Zoran Pašalić govorili su o problemima sa kojima se suočavaju žrtve nasilja i kada im se pruži pomoć.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, istakla je da tortura enciklopedijski podrazumeva razne oblike nasilja, uključujući nasilje nad ženama i decom. „Žene su trpile nasilje koje može da se podvede pod neki oblik torture jer ni do ubistva, ni do razvoda ni do ostalih stvari koje se dešavaju u toku nasilja ne dolazi istovremeno, nego to traje“, navela je Stanojevićeva. Od početka godine u Srbiji je ubijeno 13 žena, uključujući i svirepo ubistvo u Novom Sadu u martu, kada je muž napao ženu burgijom.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je važnost preventivnog delovanja nadležnih institucija. „Centri za socijalni rad, policija, tužilaštvo i sudovi moraju da predvide situaciju kako ne bi došlo do tragičnog ishoda“, rekao je Pašalić, dodajući da je neophodno kontrolisati njihov rad kako bi se predupredile tragedije.

Stanojevićeva je izrazila zabrinutost zbog malog broja žena koje se obraćaju institucijama kada dožive nasilje. „Potrebno je uraditi nešto da se te žene ohrabre i da im pošaljemo jasnu poruku da neko postoji tu za njih“, istakla je.

Problemi se nastavljaju i kada žrtve nasilja dođu u Sigurnu kuću. „Imamo situacije kada kod nas dolaze žene koje imaju i decu i koje apsolutno nemaju gde i nemaju nikog, a i kada imaju, ta osoba ih ne podržava“, rekla je Stanojevićeva. Nasilnik može nastaviti da uznemirava žrtvu i nakon što ona napusti Sigurnu kuću, uprkos zabrani prilaska.

Stručnjaci su istakli važnost pružanja kontinuirane podrške žrtvama nasilja i jačanja institucionalnih kapaciteta za prevenciju i reagovanje na slučajeve nasilja.