Otvorena zajednička železnička stanica Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju

Otvorena zajednička železnička stanica Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju

Presecanjem vrpce, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović otvorili su zajedničku železničku stanicu u Bijelom Polju.

Na železničkoj stanici u Bijelom Polju biće samo jedna zajednička policija, uz jedan carinski postupak, što znači dvostruko brži prelazak granice.

„Veoma sam srećan što se danas nalazim u Bijelom Polju, da sa kolegom Radulovićem otvorim zajedničku stanicu, ali i što smo mogli da pričamo o zajedničkim saobraćajnim projektima između dve države“, rekao je Vesić.

On je ukazao da činjenica da će putnici imati jedan carinski postupak, kao i obe policije na jednom mestu, znači dvostruko kraće zadržavanje na granici, što je najveća dobit.

„Nadam se da ćemo ići u dalju realizaciju, jer ima mnogo stvari koje možemo da radimo, poput fitosanitarne inspekcije. Bolje da radimo zajednički stvari koje su dobri za ljude, da putuju boljom, modernom prugom ili putevima, da omogućimo da dve zemlje mogu da sarađuju“, istakao je ministar Vesić.

Vesić je podsetio i da je najveći saobraćajni infrastrukturni projekat dve zemlje pruga Beograd – Bar, koja je građena 1976. godine.

„Nažalost, nije se mnogo ulagalo u nju poslednjih godina. Mi smo u Srbiji rekonstruisali deo od Resnika do Valjeva i sada u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan tražili smo finansiranje projekta rekonstrukcije nastavka pruge, dužine skoro 210 kilometara, od Valjeva do Vrbnice“, rekao je ministar.

On je dodao i da je u okviru projekata koji će se raditi ova pruga prioritet zajedno sa prugom između Niša i Skoplja koja je brza pruga za brzine od 200 kilometara na čas.

„Kada budemo rekonstruisali tih naših 210 kilometara kroz Srbiju i Crna Gora bude uradila svoj deo imaćemo potpuno rekonstruisanu prugu Beograd – Bar što će biti značjano za prevoz robe i ljudi. Imaćemo brže vozove i više putnika“, rekao je Vesić.

Vesić je sa crnogorskim kolegom konstantovao da EU prioritet daje prugama i da je dogovoreno da u narednom periodu dve zemlje pokušaju da dobiju što više novca za izgradnju pruga, jer je to ekološki način prevoza, koji ima veći kapacitet od drumskog prevoza.