Ministar Dačić otvorio Počasni konzulat Srbije na Palama: Značajan korak za jačanje odnosa

Ministar Dačić otvorio Počasni konzulat Srbije na Palama: Značajan korak za jačanje odnosa

Danas je ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, svečano otvorio Počasni konzulat Srbije na Palama. Dejan Ljevnaić preuzeo je funkciju počasnog konzula, a konzularno područje obuhvata teritoriju opštine Pale. Ova inicijativa deo je šireg napora Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije da proširi mrežu počasnih konzula širom sveta.

Ministar Dačić je, u svom obraćanju na svečanosti otvaranja, naglasio važnost institucije počasnih konzula u jačanju bilateralnih odnosa Republike Srbije sa drugim državama. On ističe da trenutno postoji čak 100 počasnih konzula širom sveta, što predstavlja rekordan broj u istoriji Srbije. Ovaj diplomatski korak imaće značajnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i u pružanju konzularnih usluga srpskim državljanima koji poslovno ili turistički borave na teritoriji opštine Pale.

Dejan Ljevnaić, novoimenovani počasni konzul, izrazio je svoje uverenje da će obavljati odgovornu funkciju na najbolji način. On se zahvalio na ukazanom poverenju i istakao spremnost da doprinese jačanju veza između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ljevnaić vidi svoju ulogu ne samo u diplomatskim aspektima već i u jačanju kulturnih, obrazovnih i drugih oblika saradnje između ove dve zemlje.

Otvaranje Počasnog konzulata Srbije na Palama predstavlja značajan korak u unapređenju odnosa i saradnje između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj čin doprinosi jačanju regionalne saradnje i izražava posvećenost obe zemlje principima mira, stabilnosti i dobrosusedskih odnosa.