Otvara se deonica auto-puta koja spaja Srem i Mačvu, od Rume do Šapca za 15 minuta

Otvara se deonica auto-puta koja spaja Srem i Mačvu, od Rume do Šapca za 15 minuta

Danas se otvara auto-put Ruma–Šabac, najznačajnija infrastrukturna investicija koja spaja Srem i Mačvu i ujedno je najkraća saobraćajna veza između Novog Sada i Beograda sa ovim delom zapadne Srbije i Republikom Srpskom. Deonicu čini auto-put kroz sremsku ravnicu i novi most na Savi kod Šapca.

Do sada je 600.000 stanovnika sa obe strane Save spajao magistralni put i stalne gužve, ubuduće će se novom trasom od Rume do Šapca stizati za 15 minuta.

Auto-put Ruma – Šabac, deonica duga 22 kilometra, sa novim mostom na reci Savi od 1.300 metara, spaja Srem i Mačvu i završena je u roku.

Početak novog puta je na petlji u Rumi koja je u obliku deteline .

Kada sledeće godine bude završena i brza saobraćajnica do Loznice – od Podrinja do prestonice stizaće se za sat i 15 minuta.

Otvaranju važne deonice prisustvovaće najviše državno rukovodstvo.

Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja se pušta u javni saobraćaj iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, 22,08 km auto-puta od Rume do Šapca, most preko Save od 1. 335 metara kao i 700 metara dela deonice 3 do petlje Drenovac.

Preostali deo trase Deonice 3, brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 53,88 km je još u izgradnji. Ukupna dužina deonice Ruma – Šabac – Loznica je 78 kilometara a ceo projekat je podeljen na tri deonice i to – Deonica 1 auto-put Ruma – Šabac, Deonica 2 most preko reke Save i Deonica 3 brza saobraćajnica Šabac – Loznica.

Na celoj ovoj deonici predviđena je izgradnja 56 objekata od toga 54 mosta, kao i izgradnja osam raskrsnica (pet kružnih i tri denivelisane), ali i tri petlje u Rumi, Hrtkovcima i Drenovcu. Konkretno deonica auto-puta od Rume do Šapca ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dve petlje, Ruma i Hrtkovci.

Ovaj auto-put ima tri naplatne stanice i to su: naplatna stanica „Ruma“ sa 11 prolaza u oba smera, „Hrtkovci“ sa pet prolaza u oba smera i „Šabac“ sa osam prolaza u oba smera.

Trasa auto-puta Ruma-Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, čime se ova mesta rasterećuju od teškog teretnog saobraćaja. Ispred Hrtkovaca je izgrađen nadvožnjak sa petljom.