Otkriveno je da obećavajuća jedinjenja slična lekovima imaju snažno dejstvo protiv raka krvi

Otkriveno je da obećavajuća jedinjenja slična lekovima imaju snažno dejstvo protiv raka krvi

Za istraživače, projekti se ponekad mogu osećati kao bebe, i nema ničeg većeg zadovoljstva od toga da vidite kako vaša beba raste. Za Vilijama Tansija, profesora ćelijske i razvojne biologije, ova beba je počela pre 10 godina kada su on i Stiven Fesik, Orrin H. Ingram II, profesor istraživanja raka i profesor biohemije, otkrili da je protein nazvan VDR5 „partner u zločinu “ u MIC, faktor transkripcije i onkogen koji je često mutiran u kancerima. U stvari, procenjuje se da je disregulacija MIC-a odgovorna za oko trećinu svih smrtnih slučajeva od raka godišnje.

Ova istraživačka beba brzo raste. Tansei, Fesik i drugi istraživači širom sveta su samo u poslednjih pet godina proizveli stotine radova o VDR5. Među nalazima: VDR5 regrutuje MIC za hromatin da kontroliše ekspresiju gena koje ćelije raka koriste da naprave proteine koji su im potrebni za napredovanje. Dakle, VDR5 je odličan ciljni kandidat za lek za lečenje karcinoma povezanih sa MIC.

Prethodno istraživanje Tansei-a i Fesika rezultiralo je otkrićem VDR5 inhibitora koji se nazivaju inhibitori VIN-site ili VINi. Pokazalo se da je VINi aktivan samo protiv nekoliko retkih vrsta raka. Ali, za svoj najnoviji rad, Tansei je angažovao Vita Kuaranta, profesora emeritusa farmakologije, da pomogne u analizi panela od 300 ćelijskih linija raka dobijenih iz 20 različitih tipova raka na osetljivost na VINi.

Njihov najnoviji rad, objavljen u časopisu PNAS, pokazuje da su karcinomi krvi posebno osetljivi na efekte VINi i da kombinovanje VINi sa venetoklaksom poboljšava efikasnost leka u suzbijanju progresije leukemije na životinjskom modelu; venetoklaks je lek koji je odobrila Uprava za hranu i lekove za lečenje akutne mijeloične leukemije.

Sinergija između VINI i venetoklaksa znači da bi kliničari mogli da smanje dozu venetoklaksa potrebnu za lečenje, smanjujući na taj način njegove nuspojave uz potencijalno poboljšanje ishoda za pacijente sa leukemijom.

Kuaranta nije bio jedini drugi saradnik koji je uključen u ovaj projekat. „Saradnja sa Ki Liuom pomogla nam je da razumemo mehanizam delovanja kombinovanja naših inhibitora sa venetoklaksom. Saradnja sa Majklom Savonom nam je omogućila da pokažemo da su naši inhibitori efikasni kada se kombinuju sa venetoklaksom“, rekao je Tansi. Liu je profesor biostatistike, a Savona profesor medicine.

„Ovo je vrlo domaća priča“, rekao je Tansei. „Zahvalan sam što ovde imamo toliko stručnjaka svetske klase sa kojima možemo da radimo da bismo obavili tako robusna istraživanja. Tansei je takođe radila sa Ejpril Vajsmiler sa Državnog univerziteta Srednjeg Tenesija, Vilijamom Murom iz Nacionalnog instituta za rak i Gordonom Stotom iz Nacionalne laboratorije Frederik za istraživanje raka za ovaj rad.

Za sada, potencijal ovog istraživanja bebe se umnožava. „Pre ovog rada, očekivali smo da će budući lekovi imati samo ograničenu kliničku korisnost“, rekao je Tansi, pozivajući se na prethodne nalaze koji su ukazivali da je VINi aktivan samo protiv nekoliko retkih tipova raka.

„Naš nalaz da ćelije leukemije i limfoma imaju široku osetljivost na VINi, i in vitro i in vivo, predstavlja značajno proširenje broja slučajeva raka koji bi mogli imati koristi od VINi u klinici.“

Karcinomi koji se prenose krvlju – leukemije, limfomi i mijelomi – predstavljaju oko 10% svih karcinoma koji se dijagnostikuju u SAD godišnje i odgovorni su za oko 3% godišnjih smrtnih slučajeva od raka.

Autori rada su primetili da su neke čvrste ćelijske linije raka, posebno one dobijene od karcinoma jajnika i dojke, takođe bile osetljive na VINi u studijama zasnovanim na ćelijama, nalaz koji predstavlja još neistraženo područje istraživanja.

Oba tipa raka predstavljaju značajan teret bolesti u Sjedinjenim Državama: Rak dojke je drugi najčešći tip raka kod žena, a jajnika je drugi najčešći tip ginekološkog raka kod žena. Pored toga, rak dojke i rak jajnika su usko povezani, a dijagnoza raka dojke povećava rizik od raka jajnika i obrnuto.

Ciljanje na rak krvi, dojke i jajnika znači da VINi ima ogroman potencijal. Ali pre nego što mogu da pomognu pacijentima, Tansei je rekao: „Ove studije će nam pomoći da saznamo kako se VINi može primeniti u klinici i kako da izvučemo maksimum iz njih za poboljšanje hematoloških maligniteta.“

U međuvremenu, dodao je, „Nacionalni institut za rak radi sa nama na razvoju ovih inhibitora u lekove.“