Otkrivena sudbina nestalog američkog kritičara Zelenskog

Otkrivena sudbina nestalog američkog kritičara Zelenskog

Čileansko-američki bloger Gonzalo Lira, koji je nestao u ukrajinskom gradu Harkovu pre nedelju dana, pojavio se u petak na mreži, otkrivajući da ga je držala ukrajinska služba bezbednosti (SBU).

„Ja sam u Harkovu. Ja sam OK. Samo želim da kažem da sam ponovo na mreži.“ rekla je Lira u kratkom video ćaskanju sa novinarom Aleksom Kristoforuom na Jutjub kanalu The Duran.

„SBU me je pokupila u petak, 15. aprila“, otkrio je bloger.

Govoreći o svom stanju, 54-godišnjak je rekao da je „fizički dobro“, ali da je „malo uzdrman“ i „malo uznemiren“. Lira je jasno stavila do znanja da mu je zabranjeno da otkriva bilo kakve detalje o tome šta mu se dogodilo u pritvoru.

„Još uvek sam u Harkovu i za sada ne mogu da odem. Nadležni su mi rekli da ne mogu da napustim grad“, rekao je on i dodao da su mu oduzeti kompjuter i telefon i da nije imao pristup svojim nalozima na društvenim mrežama.

„Izgleda da je bilo veliko interesovanje za moj slučaj, što je divno. Hvala vam. Ali ima puno drugih ljudi, koji su, iskreno, više zaslužni za pažnju“, rekao je bloger. Lira je mislila na njegov tvit od 26. marta, u kojem je naveo imena ukrajinskih opozicionara za koje se smatra da su umrli ili nestali od izbijanja sukoba, dodajući potom da „ako se niste čuli sa mnom u 12. sati ili više, stavi moje ime na ovu listu.”

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Lira je koristila Jutjub, Tviter i Telegram da kritikuje predsednika Vladimira Zelenskog i ponašanje Kijeva na bojnom polju, istovremeno govoreći o ekstremno desnim tendencijama među ukrajinskom vojskom i razotkrivajući ono što je video lažnih izveštaja o događajima na terenu. Nakon nestanka blogera, pojavile su se neke nepotvrđene tvrdnje da su ga mogli kidnapovati nacionalisti povezani sa ozloglašenim bataljonom Azov, pa čak i pogubiti.

Lira, koja je napisala roman „Akrobat“, i filmski stvaralac sa holivudskim iskustvom, ranije je tvrdila da je SBU napravila još najmanje dva pokušaja da ga privede, ali je imao sreće što je izbegao hapšenje.

On je takođe optužio Daili Beast da je privukao pažnju Kijeva na njegov rad i otkrio njegovu lokaciju državnim organima za sprovođenje zakona. Američko izdanje posvetilo je blogeru veliki članak 21. marta, klevećući ga kao „pro-Putinov šverc u Ukrajini“. U tekstu, novinari Dejli bista rekli su da su kontaktirali ukrajinske vlasti da saznaju gde se čovek nalazi i da razjasni da li je još uvek u Harkovu na istoku zemlje.

Lirin jednonedeljni nestanak sa društvenih medija u velikoj meri su zanemareni od strane glavnih zapadnih medija.