Otklanjaju se posledice poplava i sabira šteta

Otklanjaju se posledice poplava i sabira šteta

Nakon velikog poplavnog talasa u Srbiji, otklanjaju se posledice i procenjuje šteta u 56 gradova i opština.

Nakon velikog poplavnog talasa koji je urušio most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, počeli su radovi kako bi se put osposobio. Seoski most u Adranima, od sinoć je zatvoren i za putnički saobraćaj.

„U rečno korito ugradiće se 130 komada cevi fi-1600 kako bi se premostila obala iz pravca Kraljeva ka Čačku. Rok završetka radova je 10 dana da bi se osposobio normalan saobraćaj na Ibarskoj magistrali“, kaže Branislav Papokoča, šef sekcije Kraljevo preduzeća „Novi Pazar put“.

Šteta od bujičnih potoka u Vrnjačkoj Banji je oko 300 miliona dinara.

„Najveću stavku nose mostovi. Ima tri već urađena projekta sa građevinskom dozvolama, tako da iznosi tih mostova je skoro 140 miliona dinara bez pomenute putne infrastrukture i poplavljenih poljoprivrednih useva“, kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

U Trsteniku su uništeni zasadi u Selištu i Velikoj Drenovi. Za samo nekoliko sati potok je u Mijajlovcu kod Medveđe, ostavio je pravu pustoš u selu.

„Imamo poplave domaćinstava, bunare gde je naneta tenja gde su pumpe crple, da iscrpe vodu. Nemamo pijaću vodu. Sa vodom smo totalno ugroženi a da ne pričamo o prilaznim putevima“, kaže Radoš Milosavljević iz Mijajlovca.

„Ustanovljena šteta na poljoprivrednim zasadima, na plastenicima, voćnim sadnicama i loznim kalemovima 142 miliona dinara. Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, oštećenja na mostovima, klizištima i putevima iznose 26 i došlo je do prodora vode u preko 50 stambenih jedinica“, kaže Milena Turk, predsednica Opštine Trstenik.

U Prokuplju je voda nanela štetu u 150 domaćinstava i na oko 100 kilometara lokalnih puteva. Posle dva dana normalizovano je vodosnabdevanje.

Toplica, koja je poplavila bunare vratila se u korito. Nakon dva dana prekida saobraćaja zbog izlivanja Južne Morave, od jutros je prohodna leva sobraćajna traka puta Kruševac–Niš, preko Đunisa.