Orlović: Ostajem pri ostavci na mesto dekana

Orlović: Ostajem pri ostavci na mesto dekana

Od juna meseca nema epiloga drame u vezi sa izborom dekana na Fakultetu političkih nauka. Profesor Slaviša Orlović kaže za N1 da ostaje pri ostavci, ali da će poštovati svaku odluku Naučno-nastavnog veća, koje, kako kaže, jedino može da promeni njegovu odluku.

„Nije dekan ovlašćen da kaže da li je nezakonit izbor. Juče je policija došla po prijavi koju su protiv dekana podneli članovi saveta. A opet pominju mene. Da li je izbor zakonit, o tome ja ne odlučujem, a nije ni na dekanu“, rekao je Orlović za N1.

Poslednje vesti su da je po nalogu Višeg tužilaštva policija počela da ispituje okolnosti koje su dovele, do, kako stoji, nezakonitog izbora dekana Slaviše Orlovića.

Izboru profesora Orlovića protivila se grupa sadašnjih i bivših studentkinja zbog prijave o seksualnom uznemiravanju iz 2014. godine. Protiv ovog izbora je i određeni broj zaposlenih, uključujući i sadašnjeg dekana zbog procedure koja prema njihovom, ali i tumačenju ombudsmana univerziteta, nije bila u skladu sa propisanim zakonskim i statutarnim normama.

Profesor Orlović je u junu javnost obavestio da podnosi ostavku na mestu dekana i da stavlja fakultet ispred svega. Od 7. juna do danas nije davao izjave niti je nastupao u javnosti.

„Meni je, kao i svakom normalnom čoveku na prvom mestu porodica. Posle porodice meni je najvažniji fakultet. Da biste se kandidovali za dekana potrebno je ili da imate odluku na tajnom glasanju jednog od četiri odeljenja ili prikupljene potpise najmanje 20 zaposlenih u nastavi. Ja sam imao i jedno i drugo. Ja sam izabran ne od saveta niti od Vlade, nego od Naučno-nastavnog veća u prvom krugu, rezulatom 55:42. To je ono najvažnije“, kazao je Orlović u emisiji „Iza vesti“.

U međuvremenu, priča, novo je da je „na predlog uprave dopis koji je poslat predsedavajućoj saveta, ona je potpisala“.