Vukadinović o uspehu protesta: Skup je bio impresivan uprkos kampanji vlasti

Vukadinović o uspehu protesta: Skup je bio impresivan uprkos kampanji vlasti

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli, pohvalio je uspeh nedavnog protesta, uprkos naporima vlasti da ga predstavi kao zločinačko okupljanje. On je posebno naglasio prisustvo roditelja sa malom decom i bebama, što, prema njegovim rečima, dodatno svedoči o karakteru protesta i otežava vlastima da ga prikazuju kao destruktivan.

„Skup je bio vrlo uspešan uprkos strahovitoj kampanji vlasti da ga predstavi kao neko zločinačko okupljanje,“ rekao je Vukadinović, dodajući da su slike roditelja sa decom pokazale da se radi o širokom društvenom pokretu. On je upozorio organizatore da izbegnu greške prethodnih organizatora, poput predugih i besmislenih šetnji koje su iscrpile energiju učesnika.

Vukadinović je komentarisao da je šetnja, iako duga, bila značajna jer je omogućila da se vidi broj okupljenih. „Prolazio sam 40 minuta od Trga Nikole Pašića do Palate Albanija, a ljudi su još bili duboko u Knez Mihailovoj,“ rekao je.

Govoreći o izjavama glumice Svetlane Cece Bojković, koja je tokom protesta rekla da skup nije politički, Vukadinović je izrazio mišljenje da je njen govor bio odličan, ali da bi dodao da je skup politički, ali ne partijski, već nadstranački. „Ne postoji tema koja nas više ne ujedinjuje ili bar većinu građana,“ istakao je on.

Reakciju vlasti na proteste ocenjuje kao kombinaciju „straha i bahatosti,“ navodeći da vlast pokušava da diskredituje skup označavajući ga kao delo „grupice rušitelja“ i pripisuje ga različitim stranama – od desnih do levičarskih organizacija, pa čak i stranih uticaja poput Rusije i CIA-e. „Mislim da to ovoga puta nije prošlo kod građana,“ dodao je Vukadinović.

On je istakao da je skup bio impresivan, posebno s obzirom na to da je 10. avgust i Beograd je poluprazan. Vukadinović je naveo da je protest bio veoma heterogen i da će vlast verovatno pokušati da ga podeli na ideološkoj osnovi, ali je trenutno uspela da se odupre tim pokušajima. „Za sada se tome odoleva i to je za svaku pohvalu,“ zaključio je Vukadinović.