Opozicija objavila snimak razgovora sa policijom, iz MUP kažu da su neovlašćeno snimali

Opozicija objavila snimak razgovora sa policijom, iz MUP kažu da su neovlašćeno snimali

Predstavnici opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ saopštili su da su kasno sinoć pozvani na hitan sastanak u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u vezi sa eventualnom reakcijom te liste na izborne rezultate.

Na sastanku im je, kako navode, saopšteno da policija ima informacije dobijene radom domaćih, ali i stranih službi, da lista „Srbija protiv nasilja“ sprema nasilne upade u republičku i gradsku izbornu komisiju .

Jedan od prisutnih predstavnika MUP-a im je pritom, kako se dodaje u saopštenju, preneo poruku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će priznati izborne rezultate u Beogradu ako opozicija pobedi.

„Na pitanja odakle im takve besmislene tvrdnje da opozicija sprema bilo kakvo nasije i kako je moguće da policija prenosi opoziciji poruke Aleksandra Vučića, nismo dobili odgovor“, navode iz liste „Srbija protiv nasilja“ koja je na društvenim mrežama objavila i audio snimak sastanka sa predstavnicima MUP-a Srbije.

Dodaju i da su predstavnicima MUP-a Srbije preneli svoja saznanja da će se organizovane navijačke grupe okupiti oko mesta gde će tokom dana i večeri biti lideri koalicije „Srbija protiv nasilja“, kao i oko zgrada u kojima su smeštene republička i gradska izborna komisija.

Iz MUP-a im je odgovoreno da policija nema takva saznanja.

„Obaveštavamo građane da lista “Srbija protiv nasillja“ ne sprema nikakve nasilne akcije. To je u suprotnosti sa svim za šta se zalažemo. Poručujemo predstavnicima režima da ne pomišljaju da izazove bilo kakve incidente i ne sprovode bilo kakve aktivnosti kojima bi ugrozili izborni proces na dan glasanja, kao i da smo spremni da volju naroda branimo svim demokratskim sredstvima“, poručili su iz liste „Srbija protiv nasilja“.

MUP je, povodom audio snimka koji je objavljen na društvenim mrežama sa sastanka predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“, saopštio da nisu bili obavešteni niti im je od strane predstavnika koalicije tražena dozvola za snimanje ovog sastanka.

„Stvaranje atmosfere elementarnog poverenja je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak“, naveli su u saopštenju.

Napominju da je sastanak nastavak razgovora započetih pre četiri dana, na zahtev predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“, kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah izašlo u susret u nameri da se kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreče potencijalno narušavanje javnog reda i mira.

„Snimanjem i objavljivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavljati osnov za nasilne akte“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Upozorili su da neovlašćeno snimanje predstavlja obeležje krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Iz MUP-a pozivaju sve učesnike izbornih procesa da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa.