Operativna opcija kada tretmani epilepsije ne rade

Operativna opcija kada tretmani epilepsije ne rade

Za ljude koji žive sa epilepsijom koji su probali različite tretmane epilepsije da kontrolišu svoje napade sa malim uspehom, postoji još jedna opcija. To je operacija koja se zove resekcija epileptičnog fokusa, ili resektivna hirurgija – gde hirurzi uklanjaju ili isključuju područje u mozgu koje više ne funkcioniše ispravno i izaziva napade. Dr Džonaton Parker, neurohirurg klinike Mejo, objašnjava kako ova operacija funkcioniše.

„Epilepsija je u osnovi poremećaj električnih sinapsi u električnim poljima koja se nalaze u mozgu. Naš posao kao neurohirurga je da razumemo gde taj napad počinje i gde se širi“, kaže dr Parker.

Za mnoge ljude sa epilepsijom, napadi se mogu efikasno kontrolisati lekovima, ali neki slučajevi zahtevaju operaciju koja se zove resekcija epileptičkog fokusa, gde hirurzi uklanjaju ili isključuju oblast u mozgu koja više ne funkcioniše ispravno i izaziva napade.

„To znači da koristimo sve hirurške dodatke koje moramo da dizajniramo prilagođenu hiruršku resekciju prema specifičnoj epilepsiji pacijenta“, kaže dr Parker.

Tokom operacije, tim koristi napredno mapiranje mozga za najveću preciznost, tako da hirurzi znaju koja područja da uklone, a koja da izbegavaju.

„Kada stimulišemo mozak, zapravo možemo da vidimo kako se ovaj mišić na licu aktivira, ovaj mišić na nozi se aktivira. I to možemo da vidimo na ekranu računara u realnom vremenu i to nam omogućava da bezbedno radimo ove operacije “, kaže dr Parker.