Oktobar je u Evropi bio najtopliji u istoriji posmatranja

Oktobar je u Evropi bio najtopliji u istoriji posmatranja

Oktobar 2022. postao je najtopliji u Evropi u čitavoj istoriji posmatranja, saopštila je služba EU koja brine o klimatskim promenama u programu Kopernikus (C3S), piše „Evropska istina”.

Temperatura vazduha u oktobru bila je za skoro 2°C viša od referentnog perioda 1991-2020.

Zagrevanje je donelo rekordne dnevne temperature Zapadnoj Evropi i rekordno topao oktobar u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, kao i velikim delovima Italije i Španije.

Kanada je doživela rekordnu vrućinu, dok su Grenland i Sibir takođe bili mnogo topliji nego inače.

„Evropa je upravo imala najtopliji oktobar u istoriji – (temperatura. – Ed.) za više od 2 stepena iznad 30-godišnjeg proseka, nakon najtoplijeg leta u istoriji. Teški efekti klimatskih promena su veoma vidljivi danas, i treba nam klimatske akcije na COP27 (Samit UN o klimi. – Urednik) za smanjenje emisija kako bi se stabilizovale temperature blizu cilja Pariskog sporazuma“, prokomentarisala je Samantha Burgess, zamenica direktora C3S.

Podsetimo, premijer Velike Britanije Riši Sunak je u svom govoru na klimatskoj konferenciji UN COP27 u Egiptu pomenuo rat u Ukrajini i napomenuo da on treba da podstakne brži odgovor na probleme klimatskih promena.