Okanović: Bezbednost na putu važnija od svega

Okanović: Bezbednost na putu važnija od svega

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je za RTS da svaki odlazak na put može biti rizičan ako se ulazi u rizična preticanja i ne prave potrebni odmori. Naglasio je da je važno da vozači budu svesni odgovornosti koju nose, jer voze svoje najbliže i da svaka greška može skupo da ih košta. Okanović je istakao da ništa nije važnije od bezbednosti i života, te da ne treba rizikovati zbog gubitka dana aranžmana.

Letnja turistička sezona obično donosi velike gužve na graničnim prelazima i putevima. Veliki broj ljudi iz Srbije i inostranstva kreće ka turističkim destinacijama, a na putevima je i mnogo Turaka koji iz Zapadne Evrope putuju u svoju zemlju na odmor. Okanović je upozorio da su oni često najopasniji na drumovima jer voze i po 10 sati bez odmora.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Okanović je savetovao vozače da, ukoliko moraju da stanu na auto-putu, to učine van zaustavne trake. Posebno je naglasio da svi saputnici treba da izađu van kolovoza kako bi bili sigurni.

Okanović je podsetio na postojanje uređaja koji prate koliko su dugo vozači za volanom i naglasio važnost obezbeđivanja odmarališta. Takođe je istakao da visoke temperature utiču na vozače kao alkohol, te je savetovao redovne odmore i fokus na saobraćaj.

Zbog festivala, pojačane su kontrole policije. Okanović je apelovao na one koji posećuju festivale da pronađu alternativni način povratka kući ukoliko su konzumirali alkohol.

„Policija je raspoređena tako da ne možete da uđete u saobraćaj ako ste pod dejstvom alkohola. Najbolje je da vas zaustavi policija, a ne bandera ili kamion“, zaključio je Okanović.