Kuba: Masovni nestanak struje, vlada zatvara škole i ustanove u naporu da ograniči potrošnju

Kuba: Masovni nestanak struje, vlada zatvara škole i ustanove u naporu da ograniči potrošnju

Masovni nestanak struje ostavio je milione Kubanaca bez električne energije, primoravši vladu da primeni hitne mere za smanjenje potrošnje. To uključuje obustavu nastave, zatvaranje nekih državnih radnih mesta i otkazivanje neesencijalnih usluga.

Kubanski zvaničnici su naveli da je nestanak struje, koji je počeo kasno u četvrtak, rezultirao smanjenjem od 1,64 gigavata tokom vršnih sati u ranim večernjim časovima, što je približno polovina ukupne potražnje u tom trenutku.

„Situacija se pogoršala poslednjih dana“, rekao je premijer Manuel Marrero u posebnom obraćanju na nacionalnoj televiziji u petak ujutru. „Moramo biti potpuno transparentni… obustavljamo ekonomske aktivnosti kako bismo osigurali energiju za populaciju.“

Tokom svog obraćanja, Marrero je bio u pratnji Alfreda Lopeza, šefa državnog preduzeća UNE, koji je spomenuo da je nestanak struje uzrokovan povećanom potražnjom malih i srednjih preduzeća, klima uređajima u stambenim zgradama, kao i kvarovima na starim elektranama koje nisu adekvatno održavane i nedostatkom goriva za rad nekih objekata.

Razmatraju se i promene cena električne energije za mala i srednja preduzeća, koje su porasle od kada su prvi put odobrene od strane komunističke vlade 2021. godine, izjavio je Marrero.

Marrero je pokušao da ublaži zabrinutost ljudi zbog nestanka struje, navodeći očekivani priliv goriva iz državne naftne kompanije Kube.

Čak i u zemlji naviknutoj na česte nestanke struje usred rastuće ekonomske krize, veličina nestanka struje u četvrtak uveče ostavila je milione Kubanaca na ivici. Stanovnici su zatvorili vrata i prozore koji su obično otvoreni noću, a u njihovim domovima vidljive su bile sveće ili lampe.