OEBS apeluje za poštovanje prava kosovskih Srba i pažljivo praćenje odluka prištinskih vlasti

OEBS apeluje za poštovanje prava kosovskih Srba i pažljivo praćenje odluka prištinskih vlasti

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu i Metohiji istakla je da je od suštinskog značaja poštovanje prava kosovskih Srba i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu. U saopštenju, OEBS je naglasio važnost pažljivog praćenja odluka i akcija prištinskih vlasti, posebno u vezi sa nedavnom uvođenjem nove uredbe o zabrani dinara.

Organizacija je istakla potrebu za konsultacijama sa svim relevantnim stranama kako bi se osiguralo poštovanje prava i dobrobiti pogođenih zajednica. Posebno su izdvojene akcije kosovske policije usmerene ka srpskim institucijama i NVO-ima koji pružaju socijalne i zdravstvene usluge, što može imati negativan uticaj na ranjive grupe.

OEBS je apelovao na prištinske vlasti da zaštite dobrobit pogođenih zajednica i da prioritet daju njihovoj zaštiti pre sprovođenja bilo kakvih politika ili odluka koje bi mogle ograničiti pristup osnovnim uslugama. Ovo saopštenje dolazi u kontekstu sve veće napetosti i promena na terenu, a OEBS nastavlja da prati situaciju i deluje u cilju očuvanja mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.