Uhvaćena žena po Interpolovoj poternici u Beogradu zbog otmice maloletne dece

Uhvaćena žena po Interpolovoj poternici u Beogradu zbog otmice maloletne dece

U Beogradu je po Interpolovoj poternici uhapšena žena Z.P. (38), optužena za otmicu dvoje maloletne dece pre pet godina. Prema saopštenju Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, hapšenje je realizovano kada je Z.P. ušla na teritoriju Srbije.

Prema informacijama, 14. novembra 2019. godine, javni tužilac je donio naredbu za sprovođenje istrage protiv Z.P. i njenog saučesnika R.M. (44) zbog sumnje da su izvršili krivično delo oduzimanja maloletnog lica. Optuženi su navodno onemogućili izvršenje odluke kojom su dva maloletna deteta poverena na samostalno vršenje roditeljskog prava njihovom ocu. Deca su 22. marta 2019. godine napustila teritoriju Srbije na graničnom prelazu Surčin, aerodromu „Nikola Tesla“, bez saglasnosti oca.

Kako su okrivljeni bili nedostupni organima Srbije, a država u kojoj su se nalazili odbila njihovo izručenje, javni tužilac je podneo zahtev za raspisivanje Interpolove poternice i određivanje pritvora.

Z.P. je saslušana u prisustvu javnog tužioca, a pritvor je određen zbog mogućnosti njenog bekstva. Poternica za R.M. još uvek je na snazi. Javni tužilac će nastaviti sa istražnim radnjama i pravovremeno doneti odluku u skladu sa zakonom.