Odluka Upravnog suda o Malom digla opoziciju i akademsku zajednicu na noge: „Ako mu vrate doktorat idemo u proteste i blokade“

Odluka Upravnog suda o Malom digla opoziciju i akademsku zajednicu na noge: „Ako mu vrate doktorat idemo u proteste i blokade“

Upravni sud je poništio odluku beogradskog Univerziteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i tako ponovo vratio loptu u dvorište Senata. Važno je istaći, da se odluka Upravnog suda odnosi isključivo na proceduru, a ne na utvrđivanje da li je doktorat ministra finansija plagijat ili ne. Sada je na Senatu Univerziteta da odluči da li ostaje pri svojoj odluci da je ministar Mali falsifikator. Sagovornici novina “Nova”, članovi akademske zajednice, nadaju se da će uprava Univerziteta u Beogradu ostati čvrsta u svojoj odluci. U suprotnom, najavljuju proteste i blokade u odbranu časti akademske zajednice.

Kako se navodi u odgovoru Upravnog suda na pitanja Nove, 2. marta 2023. godine doneta je presuda kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, te se predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U presudi se navodi da se poništava odluka o poništavanju diplome i da se predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje i da se Senat obavezuje da tužiocu nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 17.870 dinara.

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 22. decembra 2021. godine odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

To je bio drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak.

Mali je i tada najavio da će zatražiti ponovo da se pokrene postupak, na osnovu čega je Upravni sud i zasedao i doneo odluku da mu se vrati doktorat.