Odloženo ročište u predmetu Jovanjica 2

Odloženo ročište u predmetu Jovanjica 2

Ni posle punih 16 meseci nije počelo suđenje u postupku koji je javnosti poznat kao Jovanjica 2, jer sudsko veće ne uspeva da održi pripremno ročište.

Ovo se već uspostavilo kao nepisano pravilo, jer se 16 meseci ročišta jednom mesečno redovno zakazuju i isto tako redovno odlažu.

Kako je branilac prvooptuženog Predraga Koluvije rekao ovog puta razlog je što je jedan od advokata odbrane tražio izuzeće postupajućeg zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna.

Ročišta su do sada odlagana iz različitih razloga.

Prethodno pripremno ročište odloženo je zbog toga što je nekoliko advokata odbrane bilo na godišnjem odmoru. Zatim, uoči jednog ročišta prvooptuženi Predrag Koluvija otkazao je punomoćje svim svojim advokatima i tako ostao bez odbrane. Njegovi novi advokati, najpre branilac po službenoj dužnosti, a potom i novoangažovani advokat, tražili su dodatno vreme da se upoznaju sa predmetom, što su im bili argumenti da se ročišta odlože.

Razlog za odlaganje bio je i taj što je na jednom od ročišta traženo izuzeće postupajućeg sudije, što je kasnije odbijeno. Često se i neko od optuženih nije pojavio u sudu zbog bolesti.

Prvooptuženi u ovom postupku, kao i u postupku Jovanjica 1, je Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica na kom je u novembru 2019. godine pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi. Njega obe optužnice označavaju kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Osim Koluvije, u Jovanjici 2 su još osmorica optuženih među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi. Oni se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su prvooptuženom Koluviji dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 650 kilograma osušene marihuane i 65.500 stabljika kanabisa.

Naredno pripremno ročište biće naknadno zakazano.