Odbor za kulturu i informisanje predlaže povećanje pretplate za RTS na 349 dinara od 1. avgusta

Odbor za kulturu i informisanje predlaže povećanje pretplate za RTS na 349 dinara od 1. avgusta

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije odlučio je da predloži amandman koji je podnela predsednica Odbora, Nevena Đurić, a koji je podržala Vlada Srbije. Prema ovom predlogu, pretplata za Radio-televiziju Srbije (RTS) biće povećana na 349 dinara mesečno i početi da se naplaćuje od 1. avgusta.

U isto vreme, članovi Odbora su većinom glasova odlučili da se Narodnoj skupštini predloži da ne prihvati 26 amandmana na Predlog zakona o izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne medijske servise, koje je podnela opozicija.

Tokom rasprave pre glasanja, poslanica stranke „Srbija protiv nasilja“, Ivana Rokvić, izrazila je zabrinutost zbog toga gde ide novac od pretplate. Ona je naglasila da će povećanje pretplate doneti „milion i po evra mesečno“ i zatražila objašnjenje o tome kako se novac koristi. Rokvić je kritikovala RTS zbog nedostatka prisustva opozicionih predstavnika na programu i upitala zašto se finansijski problemi RTS-a ne rešavaju.

Poslanik i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je kritikovao informativni program RTS-a, nazivajući ga „dezinformativnim programom“ koji bi trebalo da plaćaju članovi Srpske napredne stranke (SNS), nazivajući ga njihovim biltenom.

Branko Miljuš iz Stranke slobode i pravde (SSP) izjavio je da su amandmani opozicije bazirani na činjenici da RTS ne obavlja svoj posao, dodajući da su svi koji su pratili rad RTS-a uočili dominaciju vladajućih struktura u informativnom programu.

Ministar za kulturu i informisanje, Dejan Ristić, odgovorio je na kritike koje se odnose na naplatu pretplate preko računa za struju. On je naveo da su svi koji su imali pravo na izuzetak već rešeni problemi, kao i da je RTS finansiran sa 70% od pretplate dok RTV Vojvodine dobija 30%.

Ristić je najavio formiranje radne grupe za izradu Zakona o javnim medijskim servisima i objasnio da će se ovaj zakon raditi u cilju daljeg unapređenja finansiranja i rada medijskih servisa.

Prethodno, građani su plaćali 299 dinara mesečno za pretplatu na RTS, koja se naplaćivala preko računa za struju.