Od pojave HIV-a u Srbiji više od 4.700 inficiranih, u niškom i topličkom kraju 202

Od pojave HIV-a u Srbiji više od 4.700 inficiranih, u niškom i topličkom kraju 202

Od pojave epidemije HIV u svetu početkom 1980-ih do sada, na području Nišavskog i Topličkog okruga virusom HIV-a inficirane su 202 osobe, a ukupan broj inficiranih u srbiji je 4.729, izjavila je danas načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu Biljana Kocić.

Od ukupnog broja inficiranih na području Nišavskog i Topličkog je umrlo 65 ljudi, a na području Srbije 1.362 osobe, izjavila je Kocić na konferenciji uoči Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra.

Kocić je kazala da je među inficiranima na području Nišavskog i Topličkog okruga pet puta više muškaraca nego žena, a 90 odsto je od 15 do 49 godina.

„Dominantan način prenošenja kod žena je nezaštićeni heteroseksualni kontakt i to u 64 odsto slučajeva. Kod muškaraca je dominantan način transmisije nezaštićen seksualni kontakt sa muškarcima“, kazala je Kocić.

Po njenim rečima, proteklih godina je evidentan ;uticaj Kovida 19 na epidemiju HIV jer je „došlo do smanjenja angažovanja zdravstvenog sistema i smanjenja preventivnih aktivnosti“ što se odnosilo i na savetodavni domen koji je najbitniji u borbi protiv HIV epidemije, objasnila je Kocić.

Neophodno je, dodala je ona, da se podigne vidljivost rada savetovališta za HIV i da građani znaju da ta savetovališta postoje u 24 instituta i zavoda u Srbiji i pri mnogim nevladinim organizacijama.

„Svi koji smatraju da su bili u riziku, mogu da se u svetovalištu besplatno tekstiraju na HIV, polno prenosive bolesti, hepatitis C, Hepatitis B i sifilis. Testiranje je bukvalno sa ulice, nema zakazivanja, nije potreban uput, niti lična karta“, istakla je Kocić.