Patrijarh Porfirije poručio: „Nećemo odstupiti od naše vere i identiteta“

Patrijarh Porfirije poručio: „Nećemo odstupiti od naše vere i identiteta“

U Hramu Svetog Save, posle Spasovdanske litije, patrijarh Porfirije je u svojoj besedi istakao nepokolebljivost pravoslavnog identiteta i vere.

„Mi veoma dobro znamo ko smo i šta smo i od onoga što je naše i od onoga što jesmo nećemo odstupiti“, naglasio je patrijarh Porfirije, ističući da su pravoslavni hrišćani i potomci velikih svetitelja kao što su Sveti Sava, Sveti vladika Nikolaj, Sveti Justin Ćelijski i drugi.

Dan Spasovdana patrijarh je nazvao danom spasenja, slave i radosti, praznikom večnog spasenja koji su poznati i našim svetim Nemanjićima, koji su posvetili najveće svetinje upravo Spasovdanu.

„Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, dobro nam došao u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan. Svi se mi neizmerno radujemo“, dodao je Porfirije.

U svom obraćanju, patrijarh je ukazao na složenost današnjih vremena, ali istakao da reč Božija, kao i u prošlosti, ima snagu da bude lek za ljudsku žednu istine, pravde i Boga.

„Da bismo se oduprli svim iskušenjima na planu ličnom i narodnom, za svako naše dobro moramo voditi borbu pre svega i iznad svega na duhovnom planu“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Spasovdanska liturgija završena je služenjem akatista prepodobnom Justinu Ćelijskom, čime je zajednica vernika odala počast svom duhovnom zaštitniku i tražila njegove molitve.