Od 1. decembra u Nišu besplatan prevoz za penzionere starije od 70 godina

Od 1. decembra u Nišu besplatan prevoz za penzionere starije od 70 godina

Svi penzioneri iz Niša stariji od 70 godina imaće od 1. decembra pravo na besplatan prevoz, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da do sada pravo na besplatan prevoz imalo oko 28.000 penzionera, a novom odlukom veća tu pogodnost imaće još 10.000.

Sotirovski je kazala da postoji mogućnost da, sa finansijskim „ojačavanjem“ grada, u prvoj polovini naredne godine pravo na besplatan prevoz dobiju svi penzioneri stariji od 65 godina.

Do sada su pravo na besplatan prevoz imali penzioneri stariji od 75 godina, bez obzira na visinu penzije i oni stariji od 70 godina, ukoliko im penzija nije veća od 28.960 dinara.

Prema rezultatima poslednjeg popisa, na području Niša živi skoro 58.000 penzionera.

Javno komunalno preduzeće „Objedinjena naplata“ u Nišu omogućiće dužnicima da od 1. decembra do 31. marta sklope ugovore o otplati stambeno-komunalnih dugovanja na veći broj mesečnih rata ili isplatu duga u celosti uz otpis kamate, odlučeno je na današnjoj sednici Gradsko veća.

Niški većnici usvojili su zaključak kojim se građanima omogućuje reprogram dugova ili isplata u celosti uz otpis kamate.

Vršilac dužnosti direktora „Objedinjene naplate“ Jelena Stojanović kazala je da će građani čiji dug ne premašuje 500.000 dinara, moći da ga otplate na najviše 60 mesečnih rata, a oni koji duguju više od 500.000 dinara moći će da za otplatu dobiju najviše 90 mesečnih rata.

„U oba slučaja minimalna rata ne može biti manja od 1.500 dinara“, izjavila je Stojanović.

Prema njenim rečima, korisnicima koji budu u celosti isplatili glavnicu duga sa eventualnim troškovima prinudne naplate biće otpisane kamate.

„Korisnici pomoći Centra za socijalni rad moći će da zaključe ugovore o otplati duga na 120 mesečnih rata, a nakon otplate glavnice, biće im otpisana kamata“, kazala je Stojanović.

Ona je dodala da od ukupnog broja korisnika stambeno-komunalnih usluga dugove ima njih 10 do 15 odsto.

Stojanović je podsetila da je „Objedinjena naplata“ i prethodnih godina omogućavala građanima sklapanje ugovora o reprogramu dugova, tako da trenutno takve ugovore ima oko 3.500 korisnika.