Objavljen spisak radnika iz Niša koji mogu da dobiju pomoć zbog neisplaćenih plata

Objavljen spisak radnika iz Niša koji mogu da dobiju pomoć zbog neisplaćenih plata

U najnovijem Službenom listu Grada Niša objavljen je spisak 59 firmi, čiji će nekadašnji radnici dobiti pomoć i spiskovi sa imenima 6.243 radnika koji mogu da se prijave za dobijanje pomoći.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša, održanoj 10. oktobra, usvojen je Program pomoći radnicima društvenih i državnih preduzeća koji imaju nenaplaćene zarade i tim Programom je predviđeno da radnici dobiju pomoć u četiri jednake godišnje rate.

Prva rata biće isplaćena do kraja ove godine, druga u prvoj polovini naredne godine, treća 2026. godine, a četvrta 2027. godine.

Odbonici niške skupštine usvojili su i rebalans buždeta kojim je za isplatu prve rate pomoći radnicima u gradskoj kasi izdvojeno 530 miliona dinara.

U Programu pomoći, koji je objavljen u Službenom listu, navedeno je da će se radnicima preduzeća u kojima stečaj nije završen pomoć isplatiti preko gradske Uprave nadležne za socijalna pitanja, a onima koji su radili u firmama u kojima je stečaj završen biće isplaćeni preko Centra za socijalni rad „Sveti Sava“.

U oba slučaja pravo da se prijave imaju lica čija se potraživanja za zaostale zarade nalaze u evidenciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Bez obzira da li se prijavljuju Gradskoj upravi nadležnoj za socijalna pitanja ili Centru za socijalni rad, radnici će biti obavezni da potpišu sporazum kojim će biti regulisana njihova prava i obaveze.

Program Pomoći radnicima objavljen je u Službenom listu 16. oktobra, a postaće punovažan u roku od osam dana od objavljivanja. Nakon toga uslediće poziv radnica da se prijave za dobijanje pomoći.

Radnici koji imaju neisplaćene plate protestuju svakog petka od 2014. godine, a sa protestima su nastavili i nakon što je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović prošlog meseca najavio da će na osnovu neisplaćenih zarada dobiti iz gradskog budžeta ukupno 2,1 milijardu dinara.

Jedan broj učesnika protesta kategorično tvrdi da neće potpisati sporazum sa gradom jer on, kako ističu, ne predviđa isplatu njihovih ukupnih potraživanja za plate, kamate i sudske troškove, već samo isplatu dela zarada.

Okupljeni su na poslednjom protestu kazali da je spisak radnika koji je grad napravio na osnovu evidencije Agencije za licenciranje stečajnih upravnika neadekvatan, jer se na njemu nalaze i imena radnika koji su sudskim putem već naplatili svoja potraživanja, dok su imena radnika pojedinih preduzeća nepravedno izostavljena.

Okupljeni su predložili da se svim radnicima propalih društvenih preduzeća, koji imaju neisplaćene plate, omogući prijavljivanje, a ne samo onih koji se nalaze u evidenciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.