Baterije na bazi soli za skladištenje toplote

Baterije na bazi soli za skladištenje toplote

Slane baterije mogu da skladište letnju toplotu da bi se koristile zimi, ali koja so je najbolja za tu svrhu? Lian Blijlevens će 19. decembra braniti doktorsku tezu o njenom istraživanju soli za skladištenje toplote na Univerzitetu Radboud.

Iako sve veći broj krovova ima solarne panele, ovi paneli samo pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju. I sami solarni paneli se zagrevaju od sunca, ali se ta toplota sada gubi. Blijlevens kaže: „Toplota se može izvući solarnim bojlerom i koristiti za grejanje vaše kuće ili tuša. Međutim, leti uvek generišete više sunčeve toplote nego što koristite, a zimi imate manje. Dakle, ono što nam treba je način da sačuvamo tu toplotu“.

Međutim, skladištenje letnje toplote za korišćenje zimi predstavlja izazov. A rešenje bi moglo poprimiti neočekivani oblik: so. Ne so koju posipate preko jaja, već drugu vrstu soli, kao što je stroncijum hlorid.

„Baterija soli sadrži hidrate soli, koji su soli sa vodom u kristalima. Baterija se puni zagrevanjem soli, što dovodi do toga da voda izlazi iz kristala. Kada vam je potrebna toplota, kristalima dodajete vodenu paru i toplota se ponovo oslobađa“, kaže Blijlevens. To je već bilo poznato, ali ono što se još nije znalo jeste koje su soli zaista pogodne za upotrebu u domovima.

Blijlevens i njene kolege sa Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu procenile su stotine soli na dostupnost, bezbednost i kompaktnost. Desetak soli koje su prošle kroz početnu procenu zatim je testirano u laboratoriji na mogućnost recikliranja. Blijlevens kaže: „Ne želite da morate da menjate so svake godine.

Blijlevens je testirao soli koristeći termičku analizu: so je stavljena na zagrejanu vagu i temperatura je povećana. „Možete da vidite da se težina soli menja, što pokazuje da voda isparava iz nje. Ako zatim ponovo dodate vodenu paru na nižoj temperaturi, možete videti koliko vode se apsorbuje.“

Ispostavilo se da je stroncijum hlorid obećavajući kandidat u ovom pogledu: nije preskup, dobro se zagreva i ostaje stabilan bez neželjenih efekata. „Kalijum karbonat, koji se takođe koristi u slanim baterijama, je jeftiniji, ali ta so takođe reaguje na CO 2 . To čini bateriju manje efikasnom na duži rok“, kaže Blijlevens. Potraga za najboljom solju se nastavlja.

Ali budućnost za slane baterije izgleda obećavajuće, smatra Blijlevens. „Ako želite da zagrejete kuću na ovaj način, potrebno vam je oko 10 m 3 materijala, što odgovara dva do tri ormana. Više vam nije potreban prirodni gas, a toplotu koju skladištite leti možete koristiti zimi. Odlična je. rešenje velikog problema“.