Vraćanje obaveznog vojnog roka: Mladići će služiti vojsku na dva i po meseca od 2025. godine

Vraćanje obaveznog vojnog roka: Mladići će služiti vojsku na dva i po meseca od 2025. godine

Vlada Srbije je usvojila predlog predsednika da se vrati obavezni vojni rok, koji će trajati dva i po meseca. Očekuje se da će konkretni detalji biti utvrđeni Zakonom, koji će se naći pred poslanicima u martu.

Odluka o vraćanju vojnog roka dolazi nakon 13 godina rasprava o ovom pitanju, otkako je vojska ukinuta 2011. godine. Dok neki smatraju da će obavezni vojni rok doneti koristi u obliku sticanja radnih navika i discipline, drugi sumnjaju u efikasnost vojske kao obrazovne institucije, naglašavajući da porodica i obrazovni sistem igraju ključnu ulogu u formiranju mladih.

Premijer Srbije, Miloš Vučević, najavio je da će se troškovi vraćanja vojnog roka precizirati novim zakonom, a planira se i priprema kasarni, logistike i medicinskih centara za preglede regruta. Obuka će trajati 75 dana, s dva meseca vojne obuke i dve nedelje vežbi.

Mnogi se slažu da su mladići, poznati kao generacija Z, suočeni sa izazovima adaptacije, posebno zbog smanjenog ličnog kontakta i dominacije tehnologije. Stručnjaci smatraju da strah od nepoznatog može biti najveća prepreka, ali očekuju da će se, nakon početne faze, adaptacija odvijati lakše.

Slične odluke o vraćanju vojnog roka donela je i Hrvatska, dok mnoge evropske zemlje, poput Švajcarske i Norveške, nastavljaju sa obaveznim služenjem vojnog roka.