Novootkriveni materijal katetera mogao bi sprečiti uobičajene infekcije

Novootkriveni materijal katetera mogao bi sprečiti uobičajene infekcije

Istraživači sa Univerziteta u Notingemu otkrili su novi premaz koji bi mogao da spreči bakterijske infekcije koje obično izazivaju biofilmovi na kateterima.

Novi materijal — akrilatni kopolimer i prvi takve vrste — otporan je na formiranje bakterijskog biofilma jedne i više vrsta, rojenje, inkrustaciju i taloženje proteina domaćina, što su svi glavni izazovi povezani sa sprečavanjem infekcija urinarnog trakta povezanih sa kateterom (CAUTI).

Ovo istraživanje su vodili profesori Morgan Alekander i Paul Villiams, a koautor je bio Jean Dubern. Profesor Derek Irvine iz Centra za proizvodnju aditiva, Fakulteta inženjerskih nauka, razvio je odgovarajući režim obrade za generisanje ispravnih kopolimera.

Stalni kateteri urinarnog trakta su najčešće korišćeni protetski medicinski uređaji sa oko 15 do 25% pacijenata kojima je potrebna kateterizacija bešike tokom hospitalizacije. Međutim, oni promovišu CAUTI, koji su odgovorni za oko 75 do 80% bolničkih infekcija urinarnog trakta koje se javljaju svake godine širom sveta.

Istraživači su 2012. otkrili materijal koji je sprečio stvaranje bakterijskih biofilma od strane Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus i Escherichia coli. P. aeruginosa i S. aureus su generalno problematični za infekcije povezane sa uređajem, dok E. coli obično izaziva CAUTI.

Novo istraživanje se zasniva na ovom prethodnom radu tokom perioda od više od 10 godina sa testovima protiv bakterijskog patogena Proteus mirabilis – posebno njegove sposobnosti da se roji i izazove inkrustaciju katetera – što je jedinstveno za CAUTI.

Proteus mirabilis ima jedinstvenu sposobnost da se roji i formira velike bakterijske „splavove“ na tvrdim površinama koje pokrivaju velike udaljenosti, na primer, duž dužine katetera u bešiku. Takođe je odgovoran za pokretanje biomineralizacije ili inkrustacije unutar katetera što dovodi do blokada koje mogu dovesti do ozbiljnih infekcija bubrega i septikemije. Inkrustacija spolja čini uklanjanje katetera izuzetno bolnim za pacijente.

Andrev Hook, docent na Farmaceutskom fakultetu, rekao je: „Uvek smo imali ovo dugotrajno pitanje da li materijal koji smo ranije otkrili sprečava stvaranje biofilma, može biti modifikovan da bi se sprečilo rojenje i biomineralizacija.

„Testirali smo više od 450 akrilatnih polimera i otkrili da kombinovanjem dva različita monomera možemo da stvorimo novi materijal koji je sveobuhvatan i sprečava stvaranje biofilma više vrsta, rojenje i biomineralizaciju. Ovo je potpuno jedinstven i trenutno jedini biomaterijal koji može sprečavanja rojenja kojeg smo svesni“.

Pol Vilijams, profesor molekularne mikrobiologije, Biodiscoveri Institute i School of Life Sciences komentariše: „Takođe smo bili oduševljeni što smo potvrdili klinički potencijal našeg novog kopolimera, koji je otporan na stvaranje biofilma nakon izlaganja urinu pacijenata sa kateterizacijom i bio je netoksičan u laboratorijskim testovima.“

„Naš napredak bi trebalo da bude odlična vest za kliničare i pacijente kada je u pitanju kateterizacija urinarnog trakta. Nadamo se da bi ovo moglo da označi korak korak u lečenju CAUTI u budućnosti i da pomogne da se dramatično smanji broj CAUTI kod pacijenata u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama“.