Napetosti na severu Kosova: Upad kosovske policije u prostorije Pošte Srbije izazvao oštre reakcije

Napetosti na severu Kosova: Upad kosovske policije u prostorije Pošte Srbije izazvao oštre reakcije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, osudio je akciju tzv. kosovske policije koja je ušla u prostorije Pošte Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. Petković je nazvao ovu akciju „koordinisanom i protivpravnom“ i optužio premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da namerno provocira sukobe i krši sporazume.

Prema Petkoviću, ovaj upad je suprotan sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, koji predviđa da se pitanja poštanskih usluga rešavaju u okviru dijaloga. On je izrazio zabrinutost da je Kurti namerno stvorio novu krizu kako bi proterao Srbe sa Kosova i Metohije, uskraćujući im osnovna prava i normalne uslove za život.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je osudilo upad i naglasilo da je to još jedan primer protivpravnog delovanja prištinskih vlasti. Pozvali su međunarodne aktere da hitno reaguju i zaštite prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista je opisala upad kao nastavak plana etničkog čišćenja severa Kosova i Metohije. Ističu da kršenje sporazuma iz Brisela iz 2015. godine podriva dijalog i autoritet Evropske unije. Takođe, naglasili su da ukidanje poštanskih usluga predstavlja težak udarac za funkcionisanje srpskih institucija i pružanje usluga građanima.

Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu da brzo reaguje i zaustavi Kurtija u njegovim namerama da protera Srbe sa svojih ognjišta, naglašavajući da je zaštita svih građana, uključujući Srbe, obaveza međunarodne zajednice.