Novi zakon predviđa da operator mora da plati po ceni koju odredi REM, ne sme da ukine kanal, a posledica je – gašenje operatora

Novi zakon predviđa da operator mora da plati po ceni koju odredi REM, ne sme da ukine kanal, a posledica je – gašenje operatora

Operator će morati da plaća kanale po ceni koju odredi REM, a neće smeti da ih ukine. To je ključna zmena medijskih zakona, koju je vlast u Srbiji pokušala da ubaci u predlog zakona bez javne rasprave.

To znači da će svi operatori u Srbiji biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom i da za to plaćaju naknadu koju odredi Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

REM, tako, u isto vreme određuje cenu operateru i naređuje da ti kanali moraju biti u ponudi svih kablovskih operatora.

Ako se ta izmena usvoji, to će omogućiti dodatni pritisak na operatore i mogućnost njihovog gašenja, jer će REM određivati cene emtiovanja za programe nacionalnih frekvencija.

Podsetimo, sličan slučaj dogodio se prošle godine, kada je vlasnik dve televizije sa nacionalnim frekvencijama – Prve i B92 – Srđan Milovanović od SBB-a tražio da u budućnosti plaća naknadu za ta dva kanala uvećanu za 1000 odsto .

SBB je tada odbio ultimatum i poručio da će ukinuti te kanale iz svoje ponude, ukoliko Milovanović ne ostane pri ceni koju je kompanija SBB do tada plaćala.

Da je izmena zakona bila na snazi, SBB ne bi imao mogućnost da Prvu i B92 isključi iz svoje ponude.

Nove izmene takođe propisuju da Regulatorno telo za elektornske medije određuje operatorima redosled na listi kanala, pri čemu bi prednost imali javni servis i komercijalni kanali sa nacionalnom frekvencijom.

To znači da bi televizije koje podržavaju vlast imale dominatnu poziciju na listi kanala kod svih operatora.

Takođe, novi zakon predivđa i da država može da bude vlasnik medija, što je suprotno Medijskoj strategiji. Stručnjaci upozoravaju da to služi da se „ozakoni“ to što je državni Telekom Srbija proteklih godina osnovao nekoliko medije.

U pitanju je ozbiljno narušavanje i ovo malo ograničene medijske slobode, kaže direktor tekevizije N1 Igor Božić.

„Do sada je vlast na sve moguće načine pokušavala da slomi slobodne medije – pritiscima, etiketiranjem, zloupotrebom u sprečavanju širenja distribucije SBB-a. Sada zakonski želi da se obračuna i to bez ikakve javne rasprave“, navodi Božić.