Novi uvid u poreklo i motivacije za ritualno uklanjanje zuba u drevnom Tajvanu

Novi uvid u poreklo i motivacije za ritualno uklanjanje zuba u drevnom Tajvanu

Nedavna studija koju su objavili arheolog Iue Zhang i njene kolege u Arheološkim istraživanjima u Aziji pružila je detaljan uvid u praksu ablacije zuba na Tajvanu od neolita do moderne ere.

Ablacija zuba je praksa uklanjanja inače zdravih zuba. U drevnom Tajvanu, ovo se manifestovalo u obliku uklanjanja nekih gornjih prednjih zuba, obično sekutića (I) i/ili očnjaka (C). Tradicija je povezana sa prvim austronezijskim (AN) zajednicama, koje su se kasnije proširile po azijsko-pacifičkom regionu.

Međutim, sve do nedavno, nedostajao je sveobuhvatan arheološki i etnografski pregled prakse, što je dovelo do značajnog jaza u znanju u pogledu toga kako se praksa razvijala, zašto je opstala i društvenih i kulturnih normi koje su je okruživale.

Praksa je prvi put primećena na Tajvanu oko 4800 BP tokom neolita (4800–2400 BP). To se poklopilo sa transformacijom lokalnih društava lovaca i sakupljača u sedelačka društva. Ova naseljena društva uvela su novi horizont grnčarije, pripitomljene biljke (pirinač i proso), životinje i najraniji poznati primer ablacije zuba.

Najčešći zabeleženi obrasci ablacije zuba su 2I 2 C 1 i 2I 2 (gde 2 označava bilateralno uklanjanje, a gornji deo označava gornji zub i položaj). Ostaci skeleta su ukazivali da se ablacija zuba praktikovala podjednako među polovima. Od svog porekla duž obale, praksa ablacije zuba, sahranjivanja i poljoprivrednih normi se proširila i umnožila, čak iu okolnim azijsko-pacifičkim regionima.

„Razvoj običaja ablacije zuba u drevnom Tajvanu je u skladu sa širim razumevanjem njegove neolitske kulture. Dosledan obrazac ablacije zuba (2I 2 C 1 ) primećen u ranoj austronezijskoj populaciji Tajvana takođe je uporediv sa obrascima koji se nalaze u kulturama koje su povezane sa Austronezom. širom ostrva Jugoistočne Azije, ablacija 2I 2 C 1 bi se razumno mogla smatrati karakteristikom drevnih Austronežana“, rekao je Zhang.

Međutim, tokom kasnog neolita pojavio se novi trend u kome su muškarci prestali da praktikuju ablaciju zuba tako često. Do 1900. pre nove ere, tokom gvozdenog doba, praksa ablacije zuba postala je skoro isključivo ženska.

Razlozi ove promene su zagonetni. Međutim, Zhang je dao moguće objašnjenje za promenu, rekavši: „Smanjenje ablacije zuba među muškarcima moglo bi da odrazi šire kulturne i društvene promene. Kako su neolitski materijal i kultura bili u potpunosti prilagođeni i evoluirali u više lokalnih izraza u ovoj fazi, ablacija zuba možda drugačije protumačeno.“

Dok arheologija može dati neke uvide, drugi se crpe iz etnografskih izveštaja. Neki od najranijih dokumenata koji govore o ablaciji zuba potiču iz perioda kineskog trokraljevstva (220. NE), drugi iz holandskih časopisa iz 17. veka.

Međutim, najsveobuhvatniji etnografski izveštaji prikupljeni su tokom perioda japanske vladavine (1895–1945 NE), tokom kojeg su sprovedena istraživanja Aboridžina (1901–1909). Nakon toga, oružano potiskivanje tokom 1910-ih iskorijenilo je mnoge lokalne tradicije, uključujući ablaciju zuba, iako su je neke zajednice još uvijek praktikovale do sredine 20. vijeka.

Ovi etnografski izveštaji detaljno opisuju neke od razloga za ablaciju zuba. Razlozi su bili različiti i mogli su se razlikovati od grupe do grupe. Jedna od motivacija za ablaciju zuba bila je iz estetskih razloga. Praktičari su verovali da su normalni zubi slični psima, svinjama i majmunima neprivlačni i umesto toga su tražili da zubi budu sličniji miševima.

Druge motivacije uključivale su memorijalne razloge; ablacija zuba se smatrala testom hrabrosti ili načinom da se obeleži hrabrost predaka. Neki su to videli kao pravo prelaska u odraslo doba, dok su drugi verovali da je to grupni identifikator. Konačno, neke motivacije za ablaciju zuba bile su praktične, kao što je olakšavanje uzimanja leka od strane pojedinaca koji su patili od blokade vilice (zbog tetanusa). Iako drugi praktični razlozi možda nisu bili toliko korisni kao što se verovalo.

„Lokalna svedočanstva (iz Bununa) sugerišu da ablacija zuba može poboljšati izgovor. Međutim, naučnik koji je snimio ova svedočenja takođe je izrazio sumnju, napominjući da ljudi bez ablacije zuba takođe imaju dobar izgovor. Iz funkcionalne perspektive, uklanjanje prednjih zuba može uticati na jelo, jer ovi zubi pomažu u sečenju hrane, iako (obično) preostali centralni sekutići mogu donekle nadoknaditi.“

Ne samo motivacija, već i metod i uzrast u kojima je praktikovana ablacija zuba varirala je. Uopšteno govoreći, severni regioni Tajvana su radije izbijali zub udarajući ga metalnim, drvenim ili kamenim alatom. U međuvremenu, južni regioni su radije izvlačili zube, što je obično bilo olakšano jednim ili dva drvena ili bambusova štapića pričvršćena za neki konac koji je čvrsto vezan oko zuba.

Jednom izvađena, šupljina bi se napunila solju ili pepelom iz šaša Miscanthus floridulus da bi se zaustavilo krvarenje i sprečila upala.

Ove metode ekstrakcije, bez anestezije, izdržala su deca od 6 ili 8 godina i odrasli od 20 godina.

Zanimljivo je da su savremeni etnografski izveštaji takođe otkrili da ablacija zuba, za razliku od kasnog neolita i gvozdenog doba, nije bila usredsređena na žene. Prema Džangu, „Savremeni etnografski zapisi sugerišu da su oba pola praktikovala ablaciju zuba, iako detaljna učestalost za svaki pol nije zabeležena“.

Dok je istraživanje Zhanga i njegovih kolega sveobuhvatno, planirano je još istraživanja. „Pošto se naša studija prvenstveno oslanja na dostupne skeletne dokaze iz neolitskog doba, ključni period za drevne populacije povezane s Austronezijom migrirale su na ogromna područja.

„Sadašnji nalazi su retki i ponekad geografski koncentrisani zbog uslova konzervacije i lokalnog arheološkog rada. Potrebno je više skeletnih uzoraka da bi se bolje razumelo poreklo i evolucija ablacije zuba, kao i kako su ovu praksu nosili Austronežani dok su istraživali i naseljavali novi regioni“.

Štaviše, Džang dodaje: „Sukob u distribuciji polova uočen u arheološkim i istorijskim zapisima u odnosu na moderne etnografske izveštaje takođe postavlja intrigantna pitanja za dalja istraživanja.“