Novi tumorski marker može otkriti rak želuca sa skoro 90% tačnosti

Novi tumorski marker može otkriti rak želuca sa skoro 90% tačnosti

Istraživački tim predvođen Medicinskim fakultetom Univerziteta u Nagoji otkrio je da je protein faktor 4 (SDF-4) izveden iz stromalnih ćelija pouzdan marker raka. Pošto jednostavni testovi krvi tačno otkrivaju protein, njihovi nalazi ukazuju na potencijal markera u ranom otkrivanju raka želuca.

Karcinomi gastrointestinalnog trakta, kao što su rak jednjaka, želuca, kolorektuma, jetre i pankreasa, često se otkrivaju prekasno za efikasan tretman. Zbog toga je marker očajnički potreban. Marker je biološka supstanca koja pokazuje postojanje tumora. Lekari ga mogu koristiti za pronalaženje, dijagnozu i praćenje raka i lečenja. Za karcinom želuca, primena terapije u ranijoj fazi postiže povoljnije rezultate i povećava stopu preživljavanja.

„Trenutno, testovi krvi za otkrivanje karcinoma, kao što su rak želuca, debelog creva i raka dojke, koriste tumorske markere kao što su CEA i CA19-9. Međutim, ovi tumor markeri ne otkrivaju uvek tačno sve vrste raka i njihova tačnost treba da se poboljša “, rekao je dr Takahiro Šinozuka, prvi autor studije. „Predloženi su i drugi markeri, ali imaju nedostatke, kao što su zamršene, skupe procedure merenja ili invazivne metode testiranja, koje sprečavaju njihovu upotrebu.“

Grupa koju su predvodili profesor Jasuhiro Kodera, dr Micuro Kanda i dr Šinozuka želela je da stvori nove tumorske markere za otkrivanje različitih vrsta raka u ranoj fazi. Istraživači su istraživali proteine koje luče ćelije raka i identifikovali SDF-4 kao korisnog kandidata.

Kada su izmerili koncentraciju SDF-4 u uzorcima krvi pacijenata obolelih od raka i zdravih osoba, dosledno su nalazili povišene nivoe u uzorcima raka, uključujući one uzete od pacijenata sa rakom želuca, jednjaka, kolorektalnog creva, pankreasa, dojke i jetre.

U dijagnostici raka važni su osetljivost i specifičnost. Osetljivost pokazuje koliko dobro test otkriva bolest kod bolesnih pacijenata, dok specifičnost pokazuje koliko dobro otkriva bolest kod zdravih pacijenata. Testirajući njihov protein, grupa je otkrila da ima osetljivost od 89% i specifičnost od 99%. Ovi rezultati su premašili osetljivost konvencionalnih tumorskih markera (13% za CEA i 17% za CA19-9) u identifikaciji pacijenata sa rakom. Protein je pronađen u visokim nivoima čak i kod pacijenata sa rakom želuca I stadijuma, što sugeriše da bi mogao da otkrije rak rano, pre nego što se pojave simptomi.

„Postoje dva načina na koja SDF4 nadmašuje konvencionalne tumorske markere kao dijagnostički marker. Prvi je da može da dijagnostikuje pacijente sa ranim stadijumom raka, a drugi je da je koristan kao dijagnostički marker za različite vrste raka“, rekao je Šinozuka. . „Radimo sa kompanijom na razvoju mernih uređaja koji se mogu koristiti za skrining raka. Ako ovi napori budu uspešni, nadamo se da ćemo uvesti SDF4 u stvarni skrining raka, pomažući u ranom otkrivanju raka.“