Novi ‘mali’ dinosaurus otkriven u severnom Teksasu

Novi ‘mali’ dinosaurus otkriven u severnom Teksasu

Naučnici iz Muzeja prirode i nauke Perot nedavno su nazvali novootkrivenu vrstu dinosaurusa koji se hrani biljkama, sugerišući da je životinja nekada lutala istočnom Severnom Amerikom pre više od 96 miliona godina.

2020. godine, mali fosil vilične kosti otkriven je u steni blizu jezera Grapevine, izvan Dalasa, gde paleontolozi sa muzejom godinama prikupljaju fosile. U početku su naučnici mislili da fosil vilice dug dva inča pripada malom krokodilu, ali su ubrzo otkrili da su pogrešili.

„Tek kada smo ga vratili u laboratoriju, pod mikroskop i očistili ga koristeći male igle“, rekao je Ron Tikoski, potpredsednik nauke u Perou, „shvatili smo da to nije kao mali krokodil, ali umesto toga to je bila nova mala vrsta dinosaurusa.“

Nakon tri godine istraživanja i istraživanja, naučnici su nedavno objavili svoje nalaze u Časopisu za paleontologiju kičmenjaka. Dinosaurusu su dali ime po volonteru koji ga je pronašao, Mareju Koenu, kao i gradu u blizini kojeg je pronađen. Ime dinosaurusa, Ampelognathus coheni, otprilike se prevodi kao „Koenova vilica vinove loze“.

Mnogi ornitopodi dinosaurusi su slični, tako da u početku nije bilo jasno da li su naučnici naišli na novu vrstu; međutim, nakon dalje inspekcije fosila, brzo su shvatili da vilica ne odgovara anatomiji drugih velikih dinosaurusa u toj oblasti. Nakon što su eliminisali potencijal krokodila i velikog dinosaurusa, naučnici su počeli ozbiljno da ispituju da li imaju posla sa novom vrstom.

Mali dinosaurus bi bio dugačak oko šest stopa, ili veličine standardnog kancelarijskog stola, a težio bi negde oko 20 do 60 funti, ili veličine psa srednje veličine.

„To je mala sitna životinja“, rekao je Tikoski. „Skoro bi mogao da držiš njegovu glavu u ruci.“

Mali dinosaurusi koji jedu biljke ranije nisu otkriveni u severnom Teksasu, što ovo otkriće čini pomalo novim za svet nauke, kaže Tikoski.

Otkriće takođe ima značajne implikacije na naučnu zajednicu i budućnost istraživanja fosila u severnom Teksasu, rekao je on. Poslednji put kada su naučnici otkrili novu vrstu u istoj formaciji stena bilo je 2010.

Štaviše, fosili dinosaurusa od pre 96 miliona godina nisu naročito dobro zastupljeni u Severnoj Americi, što daje mutnu sliku o tome kakav je život bio u to vreme.

Ovaj fosil „zapravo počinje da nam daje najbolju sliku, najbolji snimak života, u istočnoj Severnoj Americi, istočno od morskog puta, ovog doba“, rekao je Tikoski. „Predvideli smo da bi ovde trebalo da žive dinosaurusi i životinje koje jedu biljke. Jednostavno ne možemo da ih pronađemo.“

Otkriće ovog malog dinosaurusa u severnom Teksasu potvrđuje da je ova vrsta u jednom trenutku zaista nazvala ovo područje i sugeriše da se još može naći u narednim godinama.

„Biće još otkrića i više stvari koje će izaći u narednim godinama“, rekao je Tikoski. „Upravo počinjemo da zagrebamo površinu i upravo počinjemo da slikamo tu sliku života ovde u našem dvorištu pre 96 miliona godina.“