Novi katalizator smanjuje energiju potrebnu za razdvajanje vodonika iz vode

Novi katalizator smanjuje energiju potrebnu za razdvajanje vodonika iz vode

Gas vodonika je čista, obnovljiva alternativa fosilnim gorivima, ali trenutne industrijske proizvodne metode koje se koriste za proizvodnju vodonika oslobađaju ugljenik u atmosferu i zagađuju životnu sredinu.

Novi katalizator, ugljenično jedinjenje nikl-gvožđe-molibden-fosfid usidren na peni nikla (NiFeMo-P-C), značajno je smanjio količinu električne energije koja je potrebna za generisanje vodonika i kiseonika iz vode, obezbeđujući čisto i efikasno sredstvo za proizvodnju gasovitog vodonika.

Tim vodećih hemijskih inženjera sintetizovao je ekonomičan i lako proizveden katalizator dizajniran da smanji količinu energije potrebne za elektrolizu vode, koja deli molekule vode na vodonik i kiseonik koristeći električnu energiju.

Vodonik i gas kiseonika se odvajaju od vode kroz reakciju evolucije vodonika (HER) i reakciju evolucije kiseonika (OER), respektivno. Legura prelaznog metala, ili smeša koja sadrži najmanje jedan metal, nikl-gvožđe-molibden (NiFeMo) korišćena je kao katalizator za elektrolizu vode zbog nepotpunog punjenja elektronskih orbitala u atomima prelaznog metala nikla i gvožđa, što ga čini idealnim elektronom. donor i akceptor u hemijskim reakcijama. Fosfid je dodat katalizatoru da bi se poboljšala otpornost na koroziju u alkalnom ili bazičnom pH rastvoru elektrolita.

Tim je objavio rezultate svoje studije u Nano Research Energi 7. jula.

„Vodonik je prepoznat kao najidealnija alternativa fosilnim gorivima zbog svoje velike… gustine energije, visoke efikasnosti konverzije toplote i nulte emisije ugljenika. Međutim, uobičajene metode proizvodnje vodonika u industriji, uključujući parno reformisanje prirodnog gasa i metanola i gasifikaciju ugalj, troše fosilna goriva i izazivaju ozbiljno zagađenje životne sredine“, rekao je Jingjing Tang, supervizor studije i vanredni profesor na Univerzitetu Central South u Čangši, Kina.

„Elektroliza vode uzima vodu kao sirovinu za proizvodnju vodonika visoke čistoće pretvaranjem električne energije u hemijsku energiju, što je čista i obećavajuća tehnologija proizvodnje vodonika“, rekao je Tang.

Katalizatori koji su se koristili za smanjenje energije potrebne i za HER i za OER postojali su ranije, ali su koristili platinu i iridijum oksid, vredne elemente koji su i skupi i u nedostatku. Stvaranje pristupačnog katalizatora koji smanjuje energiju aktivacije obe reakcije smanjuje ukupne troškove proizvodnje i poboljšava komercijalnu održivost proizvodnje čistog vodoničnog gasa.

Jedan izazov u ​​dizajniranju bifunkcionalnog katalizatora bili su posebni zahtevi OER-a. „Pošto je OER reakcija prenosa od četiri elektrona sa sporom kinetikom, [on] generalno radi bolje u alkalnom rastvoru. Bilo je kritično za istraživanje neplemenitih elektrokatalizatora na bazi metala sa odličnim bifunkcionalnim performansama u [an] alkalnom elektrolitu“, rekao je Tang. Tim je stvorio leguru i metalni fosfid da bi održao integritet katalizatora u ovim alkalnim uslovima.

Da bi testirali sastav i valentno stanje generisanog NiFeMo-P-C katalizatora, tim je podvrgnuo jedinjenje merenju rendgenske fotoelektronske spektroskopije (KSPS) kako bi se potvrdilo prisustvo Ni, Fe, Mo, P, C i O. Visoko- Rezolucioni spektar nikla je takođe identifikovao 2p3/2 i 2p1/2 spin orbite, što se odnosi na stanje elektrona u atomima nikla katalizatora.

Sve u svemu, novorazvijeni NiFeMo-P-C elektrokatalizator zahteva veoma niske prepotencijale, ili energiju potrebnu za cepanje vode, za HER (87 mV za postizanje gustine struje od 10 mA·cm –2) i OER (196 mV za postizanje gustine struje od 10 mA·cm –2). Napon ćelije, ili razlika u naponu između dve elektrode, potrebna za elektrolizu vode pomoću katalizatora je takođe samo 1,50 V na 10 mA·cm –2.

Tim je optimističan da će njihovo otkriće učiniti proizvodnju čistog vodonika stvarnošću. „Za razliku od većine bifunkcionalnih katalizatora, NiFeMo-P-C može postići odlične katalitičke performanse bez komplikovanih koraka pripreme i razrađenih nanostruktura. Osim toga, superiorna izdržljivost bez ikakvog slabljenja [napona] u roku od 50 sati… čini NiFeMo-P-C idealnim [neplemenitim metalom katalizator] kandidat… za proizvodnju vodonika velikih razmera“, rekao je Tang.