Nove akcije u borbi protiv kopanja litijuma: Sledeći protest u Valjevu 1. novembra

Nove akcije u borbi protiv kopanja litijuma: Sledeći protest u Valjevu 1. novembra

Ekološke organizacije nastavljaju borbu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji. Trenutno prednost daju akcijama na lokalu, pa je tako, kako kaže Nebojša Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“, sledeća u Valjevu prvog novembra.

Ekološki aktivisti iz udruženja „Ne damo Jadar“ i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) održali su prošle subote jednočasovne blokade u Gornjim Nedeljicama i Preljini, pošto Skupština Srbije nije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima.

Slične akcije su nastavili i ovog vikenda, kada su na sat vremena blokirali put kod Šapca, kod skretanja za Jevremovac.

Prema rečima aktiviste Nebojše Petkovića, sledeća akcija biće u petak 1. novembru u Valjevu, kada Valjevski pokret otpora organizuje protest u centru grada. Oni će se, naglašava, pojaviti kao podrška Valjevčanima.

„Podržavamo akciju Valjevčana. Ne znamo tačno šta je plan, ali smo uz njih jer je to područje koje je sledeće na redu za otvaranje rudnika“, kaže Petković za Nova.rs.

Dodaje da za sada nije planirano da organizuju neke veće akcije, već da se prvenstveno bave lokalom.

„Biramo grad za sledeći protest, time se sada bavimo. Mnogi su zainteresovani, ali sačekaćemo da vidimo šta će se desiti u Valjevu“, kratko je rekao Petković.

Advokat Branko Ivković koji je na čelu Valjevskog pokreta otpora naveo je za Nova.rs da će sutra u podne održati konferenciju za medije na kojoj će saopštiti detalje protesta u Valjevu.

„Ja bih to nazvao skupom, a ne protestom, ali ipak ćete sutra dobiti više informacija“, naveo je on.