Srbija formira poseban štab za suzbijanje neregularnih migracija na zapadu zemlje

Srbija formira poseban štab za suzbijanje neregularnih migracija na zapadu zemlje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije organizuje posebne štabove za borbu protiv neregularne migracije, a najnoviji je formiran u Malom Zvorniku od 27. oktobra 2023. godine. Cilj ovih štabova je suzbijanje neregularnih migracija na teritoriji zapadne Srbije, nakon što su već aktivni štabovi na severu i jugu zemlje.

Štab u Malom Zvorniku pokriva teritoriju koja obuhvata LJuboviju, Loznicu, Banju Koviljaču i sam Mali Zvornik. Deo aktivnosti štaba uključuje svakodnevne kontrole terena od strane pripadnika Žandarmerije, Uprave granične policije i Uprave saobraćajne policije, kao i policije opšte nadležnosti.

Branislav Šalipurević, zamenik načelnika Uprave granične policije i rukovodilac štaba u Malom Zvorniku, naglasio je važnost ovih akcija u očuvanju bezbednosti građana i imovine na ovom području.

U međuvremenu, migranti često traže sklonište u napuštenim objektima ili vikendicama, što je izvor prigovora lokalnih stanovnika. Sukobi među migrantima nisu retkost, a poslednji takav incident dogodio se u martu prošle godine, uz tragičan ishod.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Željko Marjanović, istakao je da je presecanje ruta migracija ka Subotici dovelo do preusmeravanja ka ovom regionu.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila naglasio je da i pored prisustva policije, migracija nije zaustavljena, već se pomera ka granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Ovo formiranje štaba deo je širih napora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da se suprotstavi neregularnoj migraciji, a prethodno su formirani štabovi u Subotici, Dimitrovgradu i Preševu kako bi se borili protiv ovog problema.