Niški lovci uhvaćeni u krivolovu, protiv četvorice podneta prijava

Niški lovci uhvaćeni u krivolovu, protiv četvorice podneta prijava

Aktivisti Tima za borbu protiv krivolova koji radi u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) otkrili su tokom proteklog vikenda nezakonit lov uz pomoć električnih vabilica u naselju Sečanica, nadomak Niša.

Nakon intervencije policije, u prtljažniku jednog od četiri lovca pronađena je električna vabilica za prepelice, koja je iste noći snimljena kako radi u lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje Niš.

Kako u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode, protiv četiri lovca koji su zatečeni u neposrednoj blizini vabilice i koji su izjavili da su znali da je vabilica radila čitave noći, podneta je prijava pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu, a navode da je prijava podneta i Šumarsko-lovnoj inspekciji.

Svake godine, krivolovci nezakonito ubiju između 50.000 i 80.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biološkoj raznolikosti.

Samo nekoliko dana pre novog slučaja kršenja zakona, Lovački savez Srbije apelovao je da se ne koriste električne vabilice, što je rezultovalo negodovanjem pojedinih nesavesnih lovaca.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naveli su da je svako Osnovno javno tužilaštvo u Srbiji dobilo napismeno obaveštenje o sumnji na masovan nezakonit lov, a da su o ovome obavestili i Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije.

Nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine. Kršenje Zakona o divljači i lovstvu i kršenje odredbi Krivičnog zakonika predstavljaju direktan napad na prirodu naše zemlje i naš biodiverzitet, navode iz DZPPS.