NIN: Ugašena Fondacija Dragice Nikolić

NIN: Ugašena Fondacija Dragice Nikolić

Fondacija Dragice Nikolić, nekadašnje prve dame Srbije i supruge bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića, prestala je da postoji. Fondacija, koja je nekada raspolagala sa više miliona evra, rešenjem Agencije za privredne registre brisana je iz registra 17. jula ove godine, piše NIN.

U obrazloženju Agencije za privredne registre o brisanju Fondacije navodi se da su 27. maja ove godine, osnivači Dragica Nikolić, Gordana Jovanović Dražić i Milijana Nestorović (koje su i članice Upravnog odbora Fondacije) dale izjavu o solidarnoj odgovornosti za obaveze Fondacije u roku od tri godine od datuma brisanja.

Pošto je 10. jula podnet zvaničan zahtev za brisanje, APR je 17. jula objavio odluku da se Fondacija briše iz registra.

Fondacija je bila registrovana na adresi Savski kej 139 u Beogradu, što je kuća u vlasništvu Radomira Nikolića, sina Tomislava i Dragice. Inače, radi se kući koja je izgrađena bez odobrenja za gradnju u takozvanom vodozahvatnom području, gde gradnja nije dozvoljena.

Da je radila u sličnoj, sivoj zoni, često je bila optuživana i Fondacija Dragice Nikolić, gde god da joj je bilo sedište. A prvo je bilo, ni manje ni više, nego u samom Predsedništvu, na Andrićevom vencu. Tim slučajem tada se bavila i Agencija za borbu protiv korupcije, pa je Fondacija promenila adresu.

U statutu Fondacije bilo je navedeno da će „obavljati aktivnosti usmerene na unapređenje socijalne i zdravstvene zaštite, promovisanje i unapređenje kulture, promovisanje i popularizaciju nauke, obrazovanja, umetnosti i amaterskog sporta, unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom, brigu o deci i mladima, pomoć starima, zaštitu životne sredine, humanitarne i druge aktivnosti”.