Nova divlja deponija uz auto-put u Vrčinu

Nova divlja deponija uz auto-put u Vrčinu

Nakon poskupljenja odnošenja smeća na deponiju u Vinči, građani i firme traže alternativna mesta za izbacivanje otpada. To je dovelo do nastanka divlje deponije uz auto-put u Vrčinu, gde građani ne obazirući se na kamere, i dalje bacaju kabasti otpad, čak i pored požara koji je nedavno izbio na tom mestu. Osim što dim zagađuje okolinu, otpadne vode se slivaju u obližnji potok.

Iako se iz komunalnog preduzeća tvrdi da se samo vrši pretovar smeća iz manjih u veće kamione radi transporta do deponije u Vinči, mnogi građani su zbunjeni kada vide vozila tog preduzeća na divljoj deponiji. Lokacija deponije je već godinama problematična, a čišćenje se vrši samo nekoliko puta godišnje.

Od trenutka kada je poskupelo odnošenje smeća na legalne deponije, broj divljih deponija se udvostručio. Opštinsko komunalno preduzeće „Eko Grocka“ organizuje besplatno odnošenje kabastog smeća na poziv građana dva puta godišnje, ali se mesečno obraća stotinak građana. Ukoliko se radi o većim količinama otpada, odnošenje se naplaćuje.

Rešenje problema divljih deponija može obuhvatiti strožu kontrolu nadzornih kamera, veći broj inspektora i strože kazne. Takođe, obavezan dokument o kretanju građevinskog otpada bi mogao doprineti smanjenju broja divljih deponija.